Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ruotsi kaavailee yritysveron roimaa huojennusta

Yritysverotusta pohtinut komitea esittää mallia, joka laskisi yritysveron 16,5 prosenttiin.

Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsi harkitsee yritysverotuksen keventämistä merkittävästi. Asiaa selvittänyt komitea esittää yritysverotuksen laskentatavan muutosta, joka pudottaisi verotuksen tasoa neljänneksellä nykyisestä.

Ruotsissa yritysveroprosentti on tällä hetkellä 22. Jos esitetty muutos tulee voimaan, se laskisi käytännössä 16,5 prosenttiin. Nimellisesti yritysveprosenttia ei kuitenkaan alennettaisi.

Muutos astuisi voimaan vuoden 2016 alussa.

Merkittävä huojennus syntyy niin kutsutusta rahoitusvähennyksestä, jota komitea esittää. Se sallisi yritysten vähentää yritysverostaan neljänneksen veronalaisista tuloistaan.

Suomessa yritysvero laskettiin vuoden alussa 20 prosenttiin.

Verokikkailusta vaikeampaa

Uudistus rahoitettaisiin kiristämällä velkaantuneiden yritysten verotusta. Komitea haluaa vaikeuttaa verokikkailua ja veroparatiisien käyttöä esittämällä rajoituksia korkovähennysoikeuteen.

Muutos rokottaisi erityisesti velkaantuneita yrityksiä, jotka nykyisin painavat veronsa alas vähentämällä lainojen korot verotuksessaan. Varsinkin hoitoalan yritysjätit ovat Ruotsissa saaneet runsaasti arvostelua veroparatiisien käytöstä ja korkovähennyksillä kikkailusta.

Myös kiinteistöalan yrityksille muutos tietäisi verotuksen kiristymistä.

Muutoksella halutaan myös hillitä yritysten liiallista velkaantumista, kun velaksi tehtävät investoinnit tulevat verotuksellisesti epäedullisemmiksi.

Esityksen vastaan ottanut valtiovarainministeri Anders Borg kehui komitean selvitystyötä perusteelliseksi.

Suosittelemme sinulle