Hyppää sisältöön

Tutkimus: Ilmaston lämpeneminen syynä Etelämantereen pingviinien vähenemiseen

Etelämantereen pohjoisosassa sijaitsevan Antarktiksen niemimaan jääpingviinien ja myssypingviinien määrä on laskussa. Uuden tutkimuksen mukaan syynä on pingviinien ravinnon väheneminen ilmaston lämmetessä.

Etelämantereen pingviinejä. Kuva: Steve Morgan / EPA
Jessikka Aro

Kohoavista lämpötiloista aiemmin hyötyneet Etelämantereen Antarktiksen niemimaan pingviinit ovat nyt vähenemässä, koska lämpeneminen alueella on edennyt liian pitkälle, tiedemiehet sanoivat torstaina.

Aiemmissa tutkimuksissa ei pystytty määrittelemään, miksi jääpingviinien ja myssypingviinien määrä on laskussa, kun taas valkokulmapingviinien määrä nousee.

Tänään julkaistun uuden tutkimuksen mukaan kaikkien kolmen pingviinilajin määrä nousi noin 11 000 vuotta sitten tapahtuneen viimeisen jääkauden jälkeen, mutta nyt kohoavat lämpötilat Antarktiksen niemimaan ja Etelämantereen länsiosassa uhkaavat kahden pingviinilajin ravinnonsaantia.

– Aiemmin Etelämantereen ympärillä oli vähemmän jäätä. Se oli hyvä pingviineille, koska se avasi niille uusia lisääntymisalueita, sanoi Southamptonin yliopiston tutkija Gemma Clucas.

Tällä hetkellä ilmastonmuutoksen seurauksena talvista merijäätä on läntisellä Antarktiksen niemimaalla yhä vähemmän ja se kestää lyhyemmän aikaa. Tämä puolestaan haittaa jää- ja myssypingviinejä, koska niillä ei ole enää riittävästi ruokaa, sillä ne syövät pääasiassa katkarapuja muistuttavia krillejä, jotka syövät levää ja planktonia hupenevan jään alta.

Valkokulmapingviinit syövät monipuolisempaa ravintoa, kuten kaloja ja kalmareita, joihin meren lämpeneminen ei vaikuta yhtä paljon kuin krilleihin.

– Tutkimus osoittaa, kuinka yksittäinen ympäristöön liittyvä muutos – joka tässä tapauksessa on lämpeneminen – voi vaikuttaa eri tavoin eri aikoina, sanoi tutkimuksen toinen tekijä Michael Polito Woods Holen meritieteellisestä tutkimuslaitoksesta.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä aikakauslehdessä Scientific Reportsissa (siirryt toiseen palveluun).

Päivitetty 16.6. klo 11.03: Täsmennetty lämpenevä alue Antarktiksen niemimaaksi ja Etelämantereen länsiosaksi ja tämänhetkiseksi jään hupenemisalueeksi läntinen Antarktiksen niemimaa koko Etelämantereen asemesta. Lisätty tietoja niemimaan merijäätilanteesta ja täydennetty tutkija Glucasin kommenttia.

Suosittelemme sinulle