Hyppää sisältöön

Maan alta löytyi kiveen kätketty meri – jopa kolme kertaa suurempi kuin maanpäälliset valtameret yhteensä

Noin 600-700 kilometrin syvyydestä löytynyt mahdollinen vesimassa voi avata maanpäällisen veden ja planeetan muodostumisen varhaista historiaa tutkijoille.

Kuva: Nasa

Geologit ovat löytäneet merkkejä valtavan suuresta maanalaisesta vesimassasta, joka on sitoutunut lähes 700 kilometrin syvyydessä sijaitsevaan mineraalikerrokseen. Tutkimustulosten mukaan kyseessä olisi järkyttävä määrä vettä – yhteensä kolme kertaa niin paljon kuin kaikissa maanpäällisissä merissä yhteensä.

Merkit maanalaisten vesimassojen olemassaolosta löydettiin tutkimalla yli 500 eri maanjäristyksen seismisiä aaltoja, jotka kulkevat koko planeetan läpi. Nämä seismiset aallot saavan maan soimaan kuin valtavan kellon jopa päivien ajan, kertoo tutkimusta johtanut amerikkalaisen Northwestern-yliopiston geofyysikko Steven Jacobsen New Scientist (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

Seismisiä aaltoja mittaamalla tutkijat pystyvät laskemaan millaisten kivikerrosten läpi ne ovat kulkeneet. Maanalainen vesi pystytään havaitsemaan, koska seismiset aallot liikkuvat vettyneessä kivessä hitaammin kuin kuivassa.

Maanalainen "meri" ei ole nestemäisessä muodossa, vaan sen vesimassojen arvioidaan sitoutuneen ringwoodiitti-nimiseen kristallimaiseen mineraaliin, joka pystyy varastoimaan vettä rakenteessaan.

Maanalaisten vesimassojen olemassaoloa on ehdotettu yhtenä selityksenä maanpäällisten merien synnylle, ja nyt löydetty maanalainen meri tukee tätä ajatusta. Teorian mukaan maanpäälliset meret ovat hiljalleen nousseet pintaan syvältä maan alta planeetan varhaisessa historiassa.

Suosittelemme sinulle