Mikkeliläinen Raimo Mikkonen päätti valkaista hampaansa pari kuukautta sitten. Aluksi valittiin värimalleista hampaille sopiva vaaleusaste, jonka jälkeen hampaat valkaistiin laserilla.
– Jopa liian valkoista lähdin aluksi hakemaan, mutta sitten kun sitä värikarttaa katseli ja se tuli tutummaksi niin tuli realismia mukaan. En halunnut mitään filmitähden hampaita. Pienikin muutos näkyy ja tuo itselle hyvän olon tunteen.
Hampaiden valkaisu on yleistynyt viime vuosina räjähdysmäisesti Suomessa. Tyypillinen asiakas tänä päivänä keski-ikäinen ja valkaisu kiinnostaa etenkin miehiä.
– Noin viisikymppisten miesten osuus asiakaskunnasta on yleistynyt selvästi. Ehkä syynä on se, että ulkonäöstä huolehtiminen on nykyisin miehille sallitumpaa kuin ennen. Sitä ei pidetä enää turhamaisuutena, arvioi Oralin hammaslääkäri Sari Lomu Joensuusta.
Näin Mikkonen pohtii omia syitään hommaan lähtemiseen.
– Paljon puhuttu yleisestä hyvinvoinnista ja terveydestä, niin hampaiden valkaisu oli tavallaan jatko tähän hampaiden kunnossa pitämiseen. Täytyy rehellisesti tunnustaa, että peilin edessä tulee viihdyttyä vähän useammin kuin ennen ja tietysti sitä seuraa mitä tulee suuhun laitettua, esimerkiksi kahvia vältän eri tavalla kuin ennen ja katson millaisia jälkiä se hampaisiin jättää.
Vetyperoksidia suuhun
Hampaat voi valkaista joko kotona tee-se-itse-pakkauksilla tai vastaanotolla laserilla, mutta valkaisu tapahtuu aina vetyperoksidin voimalla. Aine on sen verran jytäkkää, että jos se vahingossa päätyisi iholle, tuloksena olisi rakkuloita. Valkaisu ei kuitenkaan vaurioita hampaita.
– Hetkellisesti se pinta kuivuu ja se vie pari tuntia, että hampaan normaali pellikkeli muodostuu uudelleen. Raskaana oleville ja imettäville emme ehdottomasti tee valkaisuja ja alaikäisille ei tehdä, jollei ole jokin erityisen painava syy. Jos tämä olisi vaarallista, niin eihän tätä saisi tehdä, suuhygienisti Karoliina Nironen Mikkelin Oralilta sanoo.
– Joskus joutuu jarruttelemaan, kun asiakas haluaa liian rajuja muutoksia tai koko ajan uusii ja uusii valkaisuja. Liiallinen täydellisyyteen pyrkiminen voi olla ongelma, Lomu puolestaan pohtii.
Nironen ei suosittele hampaiden valkaisua kovin vaaleille hampaille.
– Silloin asiakas todennäköisemmin pettyy siihen, ettei saa rahoilleen vastinetta. Myöskään kovin pahasti mustuneita hampaita ei kannata enää lähteä valkaisemaan ja niiden korjaamiseen on muita keinoja.
Tee-se-itse-valkaisupaketteja löytyy esimerkiksi apteekeista ja niitä voi tilata jopa netistä. Hintahaarukka valkaisussa on muutamista kympeistä muutamiin satoihin euroihin.
– Netistä tilaamisessa on pieniä riskejä, sillä et voi aina tietää mitä saat. Esimerkiksi liian vahvat aineet voivat vahingoittaa ikeniä tai kiillettä. 90 prosenttia markkinoilla olevista aineista on kuitenkin turvallisia, Mikkelin Hammaslääkärikeskuksen hammaslääkäri Ritva Kilpeläinen sanoo.
Nironen on huolissaan valkaisevista hammastahnoista, joita saa kaikista marketeista. Ne pahimmillaan vahingoittavat hampaita.
– Ne sisältävät usein aineita, jotka hankaavat hampaita ja pahimmillaan voi käydä niin, että valkaisevan tuotteen käyttö johtaa siihen, että tummentumia tulee entistä helpommin, Nironen sanoo.
Mikkosen ottaman laservalkaisun pitäisi pitää hampaat hohtavina yhdestä kolmeen vuotta, elämäntavoista riippuen. Esimerkiksi tupakoitsija voi joutua uusimaan valkaisun jo alle vuosi käsittelyn jälkeen.
Mikkonen uskoo, että muutaman sadan euron satsaus ulkonäköön kannatti.
– Luulisin, että ulkonäkö on ehkä hivenen nuorentunut, ja sitä myötä tuonut jopa itsevarmuuttakin, mitä ei tietysti näin miehenä juurikaan viitsisi mainostaa, Mikkonen nauraa.