Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Stubb linjapuheessaan: Oppivelvollisuusiän nosto arvioitava uudelleen

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja ja tuleva pääministeri on valmis luopumaan myös metropolihallinnosta, jos sille ei ole enää sote-uudistuksen jälkeen tarvetta.

Terhi Uusivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomuksen tuoreen puheenjohtajan ja tulevan pääministerin Alexander Stubbin mielestä päätös oppivelvollisuusiän nostamisesta pitää arvioida uudelleen. Asiasta sovittiin keväällä rakennepaketin yhteydessä, ja asia on ollut tärkeä erityisesti toiselle päähallituspuolueelle SDP:lle.

Stubb puhui asiasta kokoomuksen puoluekokouksessa Lahdessa. Ajatus sai puoluekokousväeltä suuret aplodit.

Hän sanoi, että myös lapsilisien leikkaamisen rakennetta voidaan tarkastella uudelleen, kunhan säästötavoitteesta ei lipsuta.

Stubb linjasi myös, että pääkaupunkiseudun metropolihallinnosta voidaan luopua, jos sille ei ole enää sote-uudistuksen jälkeen tarvetta. Myös tämä kannaotto palkittiin äänekkäillä aplodeilla.

"Pistevoittojen kerääminen saa loppua"

Muilta osin Stubbin ensimmäisessä linjapuheessa otettiin varsin vähän kantaa asiakysymyksiin tai poliitiikan linjaan. Hän puhui paljon politiikan tekemisen kulttuurista ja korosti tiimityön merkitystä niin kokoomuksessa kuin hallituksessakin.

Stubb vaati esimerkiksi muutosta hallituksen työskentelykulttuuriin.

- Pistevoittojen kerääminen saa nyt loppua. Sama koskee etujen jakamista ja politiikan tekemistä kumppaneiden kustannuksella, hän sanoi.

Ensi viikon minihallitusneuvotteluissa ei ole Stubbin mielestä tarvetta "Säätytalolla tapahtuvalle teatterille". Hän sanoi, että neuvotteluissa on kyse tehtyjen päätösten toimeenpanosta, hallituspuolueita hiertävien kysymysten läpikäymisestä sekä talouskasvua ja työllisyyttä vahvistavista uusista ratkaisuista.

Suosittelemme sinulle