Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ukrainan ulkoministeri haukkui Putinia alatyylisesti – venäläispoliitikot raivoissaan

Ukrainan ulkoministeri Andri Deštšytsja yritti rauhoitella Kiovan Venäjän-suurlähetystöön hyökännyttä väkijoukkoa lauantaina.

Andri Deštšitsa.
Ukrainan ulkoministeri Andri Deštšitsa. Kuva: Hannibal Hanschke / EPA
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainan ulkoministeri Andrii Deštšytsja on suututtanut venäläispoliitikot kutsumalla Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ”molopääksi” (dickhead). Korkea-arvoiset venäläispoliitikot ovat vaatineet, että ulkoministeri Deštšitsa erotetaan tehtävästään.

Andrii Deštšytsja yritti lauantaina rauhoitella Kiovassa Venäjän-suurlähetystöön hyökännyttä väkijoukkoa. Mielenosoittajat muun muassa repivät Venäjän lipun ja kaatoivat autoja. Ukrainalaispoliisit eivät puuttuneet tapahtumiin.

Deštšytsja sanoi hyökkääjille, että Ukrainan on toteutettava kansainväliset velvollisuutensa, ja siksi Venäjällä on oikeus omaan suurlähetystöön Ukrainassa.

Kun mielenosoittajat eivät piitanneet Deštšytsjan rauhoitteluista, jatkoi hän sanomalla, ettei hän vastusta mielenosoittajien protesteja.

– Kyllä, Putin on molopää, kertoo uutistoimisto Reuters ministerin sanoneen.

Sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat tuominneet hyökkäyksen lähetystöön. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi sunnuntaina tiedotteessa olevansa raivoissaan, etteivät ukrainalaispoliisit tehneet mitään väkijoukon hyökätessä suurlähetystöön.

Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov oli sitä mieltä, että Ukrainan olisi syytä vaihtaa ulkoministeriä.

– Hän ei hallitse itseään kovin hyvin, Puškov kirjoitti Twitterissä. Myöhemmin hän lisäksi, että Venäjän pitäisi katkaista kaikenlainen vuoropuhelu Ukrainan kanssa.

Suosittelemme