Hyppää sisältöön

Graffitien asenne säilyy ryijyn pehmeydessäkin

Softcore -tekstiilitaidenäyttely on ennakkoluuloton yhdistelmä urbaania katutaidetta ja ryijyjä. Joensuulaisen taiteilijan Niina Mantsisen näyttely on nähtävillä Joensuun Taidekeskus Ahjossa.

Niina Mantsisen Softcore-tekstiilitaidenäyttelyssä ryijyt yhdistyvät graffiteihin.
Kuva: Mari Nupponen / Yle
Mari Nupponen

Katutaide ja tekstiilityöt ovat lähellä Mantsisen sydäntä, joten erilaisten taiteenlajien yhdistäminen on ollut hänelle luonnollinen valinta.

– Koen sen kunnianosoituksena sekä graffitimaalaajia ja heidän tekemäänsä taidetta, että tekstiilitaidetta ja ryijyjä kohtaan. Molemmat ovat tärkeitä minun elämässä ja tässä näyttelyssä se sit kiteytyy, Mantsinen toteaa.

Teokset näyttävät ensisilmäyksellä seinille maalatuilta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa pehmoisen ryijyn pinnan. Mantsinen onkin tehnyt yhteistyötä kansainvälisesti tunnettujen graffititaiteilijoiden kanssa.

– Tämä eräs työ on ranskalaisen graffititaiteilijan luonnos, johon olen kyllä värit suunnitellu itse, Mantsinen kertoo ja kääntyy teoksen puoleen, jossa näkyy tyylitelty kissan hahmo.

Näyttelyssä on tuftattuja ryijyjä, jotka ovat saaneet ulkonäkönsä eräänlaisen ison ompeluneulan avulla, koska isoimmat ryijyt eivät mahdu kangaspuihin.

Katutaide on tilan haltuunottoa.

Niina Mantsinen

Mantsinen tekee myös seinämaalauksia julkisiin tiloihin ja kesän aikana hänen kädenjälkensä näkyy sillan alle tehtynä maalauksena Joensuussa.

– Katutaide on tilan haltuunottoa. Taiteilijoilla ois miusta vapaus tehdä tonne kaduille, kaupungille ja kylille taidetta, et ei sen tarvii olla vaan gallerioissa, toteaa Mantsinen.

Suomen Kulttuurirahasto tukee Niina Mantsisen vuoden 2014 taiteellista työskentelyä. Softcore -tekstiilitaidenäyttely vietti avajaisiaan 11.6. ja teokset ovat nähtävillä 2.7. saakka.

Suosittelemme sinulle