Maakuoppasaunan tekeminen vaatii hieman suunnittelua mutta ei välttämättä mestarirakentajan taitoja tai kalliita tykötarpeita.
Kuoppaan voi kyhätä monenlaisia saunoja, mutta periaatteessa rakentaminen on "pyhän yksinkertaista", kertoo sauna-asiantuntija ja arkkitehti Risto Vuolle-Apiala.
– Kaivetun kuopan seinämät tuetaan, jos kyseessä on sortumaan pyrkivä maalaji, hän aloittaa.
Kiinteä katto tai kangas
Kaksi kolmasosaa saunasta rakennetaan maan alle. Ylin kolmannes on maan päälle pystytettävä hirsikehikko, joka kruunataan turvekatolla.
– Se ei paljoa näy, Vuolle-Apiala kuvailee saunaa.
Kevyempi – ja toki huonommin löylyä pitävä – tapa kattaa sauna on telttakatto. Ohuet puusalot taivutetaan maakuopan yli, ja niiden ylle levitetään kangas.
Jos tehdään maasauna, niin kyllä se on savusaunaksi tehtävä.
Risto Vuolle-Apiala
Kivet kiukaassa, kasassa tai kantaen
Maasauna on muinoin lämmitetty polttamalla puuta kivikeon sisällä tai kantamalla sisään nuotiossa kuumennettuja kiviä. Mikäli kuoppasaunan nikkarointiin nyt ryhtyy, suosittelee Vuolle-Apiala valitsemaan lämmönluojaksi savusaunan kiukaan.
– Jos tehdään maasauna, niin kyllä se on savusaunaksi tehtävä. Siinä löylyn laatu on todettu erinomaiseksi, Vuolle-Apiala opastaa.
Maanalaisessa saunassa istutaan kuopan reunalla tai lauteilla, jotka sijoitetaan yleensä peräseinälle oviaukkoa vastapäätä. Savu johdetaan ulos katossa olevan aukon, lakeisen, kautta.
Mallikappaleita kurkkaamaan
Kuoppiin rakennettuja saunoja lymyili Suomessa maaseudulla vielä 1900-luvun alussa. Nyt niiden löytäminen on vaikeaa – muttei mahdotonta.
Maanalaisista löylyistä haaveileva voi tarkastella mallikappaleita Jyväskylän lähellä Muuramessa sijaitsevassa saunamuseossa tai Pohjois-Pohjanmaalla Yli-Iin kivikautisessa Kierikkikylässä.
Rakennusniksejä löytyy myös esimerkiksi teoksista Savusaunakirja tai Savusaunan kiuas.