Hyppää sisältöön

Taloustieteilijät: Suomi on kaksoistaantumassa

Suomi on taloustieteilijöiden mukaan nyt kaksoistaantuman toisessa osassa. Arvioiden mukaan Suomi pääsisi kunnolla nousuun vasta 2020-luvulla.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Yle Uutiset

Suomi on taloustieteilijöiden mukaan kaksoistaantumassa. Arvion mukaan maa on W-käyrän jälkimmäisessä osassa, jota pelättiin 4 - 5 vuotta sitten.

– Tästä tuli kyllä se kuuluisa kaksoistaantuma eli "W". Kun tuotanto romahti 2009, työllisyys romahti puolella. Sitten talous elpyi niin, että tuotannossa ja työllisyydessä saatiin puolet takaisin, mutta sitten alkoi toinen taantuma, se W:n toinen sakara. Myös tuotanto on kutistunut vuoden 2014 ensimmäiseen neljännekseen asti. On menty lähes yhtä pohjalle kuin mentiin vuonna 2009, arvioi pääekonomisti Pekka Tiainen Työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen mielestä arvio kaksoistaantumasta on oikea.

– Tuo arvio minusta on oikea: meillä BKT on ollut yli kaksi vuotta laskussa. Tilanne vaikuttaa lohduttomalta. Ei tässä mitään romahdusta ole, mutta työttömyys on korkea ja kasvunäkymät ovat valitettavasti heikot, Kanniainen sanoo.

Uuteen kasvuun vasta 2020-luvulla

Työ- ja elinkeinoministeriön pääekonomisti Pekka Tiainen arvioi, että elpyminen ja työllisyyden kasvu alkaisivat mahdollisesti joskus 2020-luvulla.

– Orastava elpyminen ei ole merkki siitä, että meillä olisi kovin vahvaa kasvua tulevaisuudessakaan pitkään aikaan. Hyvä on, jos vuonna 2020 palataan vuoden 2008 tasolle. Tarvitaan 70 000 työpaikkkaa lisää ja täytyy kyllä onnitella hallitusta, joka tähän pääsee, Tiainen sanoo.

Professori Vesa Kanniainen vertaa tilannetta 90-luvun lamaan. Se oli erilainen, sillä pysähdys oli äkillinen ja lyhytaikainen.

– Seurasi kolmen vuoden voimakas lama. Suomen pelasti silloin kaksi asiaa: markan devalvointi ja se, että Suomea kohtasi tämä Nokia-ihme. Nyt tilanne on täysin toinen: meillä ei ole devalvointimahdollisuutta, eikä ole syytä olettaa, että vastaavaa onnenkantamoista tapahtuisi jollain sektorilla, Kanniainen arvioi.

Hallituksen keinot kasvun lisäämiseksi eivät saa Kanniaiselta ja Tiaiselta tukea.

– Arvio kaksoistaantumasta on oikea. Tätä ei oikaista hallituksen kaavailemilla kysynnän kasvu- ja elvytystoimenpiteikkö, Kanniainen toteaa.

– On otettu päälinjaksi julkisen talouden tasapainottaminen menoja vähentämällä. Se osaltaan heikentää talouskasvua, kun ollaan jo valmiiksi siellä W:ssä ja valmiiksi heikossa tilanteessa, On vaikeaa perustella, että vielä mennään alaspäin, kun ollaan jo valmiiksi heikossa tilanteessa, sanoo puolestaan Tiainen.

Suosittelemme sinulle