Hyppää sisältöön

Muodin keskus siirtyy Hämeenlinnassa Goodmaniin – kuinka käy Kauppakeskus Linnan?

Juhannuksen 2014 jälkeiset alennusmyynnit ovat jäämässä Hämeenlinnassa ydinkeskustassa viimeisiksi nykymuotoisiksi. Kaupat ja tavaratalot tyhjentävät nyt hyllyjään suuralennuksilla hellemekoista, t-paidoista ja shortseista. Samalla sisäänostajat pohtivat jo uusien talvimallien sijoitteluja uusille hyllyille ja uusille tangoille kauppakeskus Goodmanissa.

Kauppakeskus Linna hiljenee syksyllä 2014 Hämeenlinnan torin tuntumassa Kuva: Ville Välimäki Yle
Kari Mustonen

Kävelykatu Reska eli Raatihuoneenkadun torin puoleinen osuus kävelykadusta ja Kauppakeskus Linna odottavat syksyä kuin veneilijät talvea. Torin seudun ja Kauppakeskus Linnan vetovoima on nuupahtamassa ja asiakkaat suuntaavat ydinkeskustan länsireunalle Goodmaniin.

Kauppakeskus Linnalla on kolme omistajaa. Tavaratalon itäpään eli torin puoleisen osan omistaa luxemburgilainen kiinteistösijoitusyhtiö First Top LuxCo, ja sen tiloja hallinnoi suomalainen Sponda. Lisäksi Sponda omistaa itsekin pienen siivun kauppakeskusta. Kauppakeskuksen länsipään, jossa sijaitsee mm. H&M ja Hesburger, omistaa eläkevakuutusyhtiö Veritas.

Muoti- ja vaatetusliikkeet siirtyvät syksyllä Hämeenlinnassa keskustan länsiosaan kauppakeskus Goodmaniin. Veritas on menettämässä Linnan suurimman vuokralaisensa, kahdessa kerroksessa toimivan H&M-muotitavaratalon, Goodmanille. H&M:n lisäksi kauppakeskus Linnasta ovat Goodmaniin lähteviä muotiliikkeitä ovat KappAhl, Sokos ja Dressman.

Kiinteistöjohtaja Peter Karlsson Veritas Eläkevakuutuksesta kertoo, että Veritas käy parhaillaan neuvotteluja uusien vuokralaisten saamisesta syksyllä tyhjentyvään tavarataloonsa. Kiinteistöstä vapautuviin tiloihin on haussa kaiken aikaa niin kauppaa kuin palveluitakin. H&M:lta vapautuva suurehko tila saattaa silti näyttää autiolta ainakin jonkin aikaa.

Linnan investointipäätökset jäissä

Ainakin lyhyellä tähtäyksellä Hämeenlinnan nykyisillä ykköspaikoilla siis liiketilaa riittää. Samalla kiinteistöjen omistajat miettivät, kuinka pitkään tyhjiä tiloja kannattaa katsella ja esitellä.

Kiinteistönomistajat ovat edelleen hieman odottavalla kannalla tulevaisuuden suhteen. Suuria investointipäätöksiä ei nyt suunnitella, kertoo Veritaksen kiinteistöjohtaja Peter Karlsson. Karlssonin mukaan omistajilla ei myöskään ole yhteistä näkemystä kiinteistön uusimisesta. Tästä syystä voikin käydä niin, että jokainen tekee omaan osuuteensa sen, minkä järkevimmäksi näkee.

Pitkällä tähtäyksellä kuitenkin selkeä kysymys on, kannattaako kauppakeskus Linnaan nykymuodossa investoida suuria summia, vai olisiko järkevämpää aloittaa neuvottelut Hämeenlinnan kaupungin kanssa korttelin kaavoituksen uusimisesta esimerkiksi pääosin asuintaloille ja kivijalkakaupoille. Se tietäisi Kauppakeskus Linnan purkamista osina tai kokonaisuutena omistajien ja Hämeenlinnan päättäjien tahdon mukaan.

Nykyinen kauppakeskus Linna on valmistunut aikanaan Hämeenlinnaan 1960-1970-lukujen vaihteessa. Kiinteistöt ovat pian viisikymmentä vuotta vanhoja, ja vaatisivat suurehkoja peruskorjauksia niin lämmityksen, putkistojen, viemäreiden ja muidenkin rakenteiden osalta, kertovat kauppakeskuksen vuokralaiset.  

Suosittelemme sinulle