Hyppää sisältöön

Kyynel mikroskoopissa muistuttaa erehdyttävästi Maasta otettua ilmakuvaa

Yhdysvaltalaistaiteilija alkoi kuvata kyyneleitään joitakin vuosia sitten. Ne muistuttavat Maan pinnassa näkyviä eroosiokuvioita.

Tears of ending and beginning. Kuva: Rose-Lynn Fisher

Ihmisen kyyneleistä voi löytää yhtymäkohtia Maasta otettuihin ilmakuviin.

Yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Rose-Lynn Fisher on kuvannut kyyneleitä mikroskoopin läpi ja huomannut niiden muistuttavan korkealta ilmasta otettuja valokuvia Maasta.

Hän alkoi kuvata kyyneleitä vuonna 2008 ja rakensi niistä sittemmin valokuvateosten sarjan The Topography of Tears, eli Kyynelten topografia.

– Ollessani käännekohdassa, johon liittyi muutoksia, menetystä ja runsaasti kyyneleitä, sain ajatuksen kuvata kyyneleitäni mikroskoopin läpi, Fisher kertoo kotoaan Los Angelesista.

Valokuvasarja viittaa tunteiden ohimenevään luonteeseen.

Rose-Lynn Fisher

Fisher on jo pitkään työskennellyt mikroskoopilla, joten hänellä oli työhön tarvittavat laitteet valmiina. Hän yllättyi kun huomasi kyyneleen sisältämän veden, proteiinin, mineraalien ja hormonien muodostavan näkymän, jossa olisi yhtä lailla voinut nähdä jokia, peltoja ja rakennuksia.

Fisher itse pitää kyyneleistä ottamiaan kuvia "ilmakuvina emotionaalisesta maisemasta". Hän näkee sarjansa taiteellisena tuotantona, joka ulottuu osittain myös tieteen puolelle. Hänen metodinsa ovat olleet enemmän tiedettä kuin taidetta, mutta aiheen käsittely on hänen omakohtaista tulkintaansa.

Erityisesti häntä liikutti se, kuinka Maan pintaan miljoonien vuosien saatossa uurtuneet muodostelmat näyttävät samoilta kuin alle minuutissa haihtuvan kyyneleen kiteiset kuviot.

– Tämä valokuvasarja viittaa tunteiden ohimenevään luonteeseen. Se on kuin hetkellinen kartasto. Kyynel kuivuu kun hetki kuluu. Ja silti jotain jää: sanoinkuvaamaton lahja jota kyyneleet kantavat - siitä löydämme niiden merkityksen, Fisher kuvaa työtään.

Suosittelemme sinulle