Hyppää sisältöön

Linnunpesistä on löydetty paljon kylmään kuolleita poikasia

Alkukesän kylmä sää on vaikuttanut Keski-Suomen linnunpoikasiin. Sateinen ja viileä sää kulkevat käsi kädessä lintujen pääasiallisen ravinnon, lentävien hyönteisten, määrän kanssa. Sen sijaan vesilintujen pesimäpuuhat ovat sujuneet paremmin.

Kirjosieppo on ovela siivekäs Kuva: Jari Flinck / Yle

Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle kertoo, että linnunpönttöjen ja -pesien tarkastelussa on löydetty paljon pesiin kuolleita poikasia. Se on puheenjohtajan mukaan merkki siitä, että säät ovat olleet linnuille liian kylmiä ja märkiä.

– Tilanne vaikuttaa koko eteläisen Suomen laajuiselta, todella pitkäänhän tämä kurja keli on jatkunut, Helle toteaa.

Jos alkukesät muuttuvat lintujen kannalta huonommiksi, se voi pidemmällä aikavälillä näkyä lintukannoissa.

Heikki Helle, puheenjohtaja

Metsäkanalintujen kohdalla tilanne on todennäköisesti yhtä huono. Niiden tilanteesta saadaan tarkempaa tietoa kuitenkin vasta myöhemmin kesällä riistakolmiolaskelmien yhteydessä.

– Metsäkanalintujen poikaset lähtevät pesästä heti kuoriuduttuaan samantien liikkeelle. Kun ne lähtevät märän varvikon sekaan seikkailemaan, ne hyvin äkkiä kylmettyvät tai kuolevat nälkään, Helle arvioi.

Lintujen aaltoliikettä

Helle toteaa, etteivät vuodet ole veljeksiä, vaan hyvät ja huonot vuodet sään suhteen vaihtelevat.

– Vähän on ollut sellaista ilmiötä, että tyypillisesti alkukesä on ollut aika viileä. Jos alkukesät muuttuvat lintujen kannalta huonommiksi, se voi pidemmällä aikavälillä näkyä lintukannoissa. Tämä on kuitenkin arvailua. 

Pienempien lintujen pesäkuolemat voivat osaltaan vaikuttaa myös petolintujen kesään.

– Kun puhutaan petolinnuista, niiden tilannetta on vaikeampi arvailla. Monet käyttävät ravintonaan pienempiä lintuja ja niiden poikasia. Jos pikkulinnuilla menee huonosti ja ne tuottavat vähemmän poikasia, se vaikuttaa ylemmäs petolintuihin ja sitten niilläkin on vähemmän ruokaa.

Vesilinnuille kuuluu hyvää

Helle uskoo, että kylmä ja märkä sää ei ole kuitenkaan vaikuttanut vesilintuihin. Kuluvan kesän kaltainen sää ei vaikuta niiden lisääntymistulokseen samalla tavalla.

Vesilinnut pääsivät keväällä aloittamaan pesinnän jo huhtikuussa ja toukokuun lämpimät säät jatkoivat niiden voittokulkua.

– Havaintojen perusteella näyttäisi siltä, että edes vesilinnuilla menee kohtalaisen hyvin tänä vuonna.

Suosittelemme sinulle