Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

"Nuijasodan taistelupaikkoja voisi tutkia"

Ilmajoen Koskenkorvalla käytiin 1500-luvun lopulla kuuluisan talonpoikaiskapinan eli Nuijasodan viimeiset taistelut. Nyt taistelupaikkojen läheisyyteen ollaan rakentamassa ja kyläläisillä on huoli historiallisten paikkojen säilymisestä.

Martti Koskenkorva näyttää aluetta Kyrönjoen varrella, jossa nuijamiehet ehkä kokivat tiensä pään. Taustalla kaukana siintää Santavuori.
Ilmajokelainen Martti Koskenkorva näyttää aluetta Kyrönjoen varrella, jossa nuijamiehet ehkä kokivat tiensä pään. Taustalla kaukana siintää Santavuori. Kuva: Jussi Mustikkamaa / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni tietää Santavuoren taistelun. Se käytiin Ilmajoen Koskenkorvalla helmikuussa vuonna 1597. Talonpojat olivat jo edellisenä vuonna ryhtyneet kapinaan heitä huonosti kohtelevia ylempiä säätyjä ja kruunun sotilaita vastaan. Tuo kapina tunnetaan nimellä nuijasota. Talonpojille kävi nuijasodassa huonosti.

Nuijasodan viimeistä taistelua nimitetään Santavuoren taisteluksi, vaikka sitä ei todellisuudessa Etelä-Pohjanmaan korkeimmalla huipulla Santavuorella käytykään. Taistelun varsinainen paikka oli Kapalankankaalla alhaalla Kyrönjoen rannassa. Aukeilla alueilla oli ratsuväen helppo ahdistaa jalan liikkuvat talonpojat. 

Silloin täältä rupesi löytymään luita. Sanottiin, että nuijamiesten reisiluita.

Martti Koskenkorva

Nuijamiehet ahdistettiin niin sanottuun Armonlaaksoon. Koskenkorva-museon isäntä Martti Koskenkorva kertoo, että Armonlaakso oli ilmeisesti paikka, jossa oli tarkoitus saada armoa. Myös Heikki Ylikangas kirjoittaa Armonlaaksosta teoksessaan Nuijasota.

– Kävi kuitenkin juuri päinvastoin eli ilmeisesti viimeisenkin nuijamiehen elinkaari päättyi tänne Armonlaaksoon, kertoo Koskenkorva.

Armonlaakson viereen uusi tie ja Santavuorelle tuulipuisto

Armonlaakson kohdalla ryhdytään tänä vuonna tekemään tietöitä. Vierestä kulkeva valtatie 3 saa uuden sillan ja kevyen liikenteen väylän. Ely-keskuksen tiedossa ei ole, että tulevan rakennustyömaan vieressä olisi merkittävä paikka.

Armonlaakson historia on perimätietoa, jota ei ilmeisesti ole mihinkään karttoihin varsinaisesti merkitty. Martti Koskenkorva uskoo, että alue voisi olla tutkimisen arvoinen.

– Tätä voisi tutkia, onko näin, että juuri tällä paikalla on satoja nuijamiehiä tapettu. Ei tarvitsisi edes isoja kaivauksia. Muistan nimittäin kansakouluaikana, kun isännät saivat syvempiä auroja, niin silloin täältä rupesi löytymään luita. Silloin sanottiin, että nuijamiesten reisiluita.

Kotiseuturakas Koskenkorva arvelee, että myös Santavuoren aluetta kannattaisi tutkia. Santavuoren alueelle on suunnitteilla iso tuulivoimapuisto.

– Kun joen rannasta on tehty paljon kivikautisia löytöjä, olen monesti miettinyt, että mitä silloin tapahtui Santavuorella. Siellähän on voinut olla suojapaikkoja silloisille ihmisille esimerkiksi talviaikaan, Koskenkorva pohtii. Tätä ei ole tutkittu.

Suosittelemme sinulle