Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tutkijat esittelivät ihmismäisen robottiuutisankkurin Japanissa

Robotti näyttää nuorelta tytöltä ja se omaa täydellisen kielitaidon. Lisäksi laitteen kehittäjä on ohjelmoinut sille huumorintajun.

Ihmisrobotti Kodomoroid.
Kodomoroid robotti. Kuva: Franck Robichon / EPA
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Japanilaiset tutkijat esittelivät tiistaina Tokiossa ihmistä muistuttavan uutisia lukevan robotin. Heidän mukaansa kyseessä on maailman ensimmäinen androidiuutisankkuri.

Robotti näyttää nuorelta tytöltä ja se omaa täydellisen kielitaidon. Lisäksi laitteen kehittäjä on ohjelmoinut sille huumorintajun.

Nimeltään robotti on Kodomoroid. Nimi tulee japaninkielisestä sanasta kodomo eli lapsi ja englanninkielen sanasta android eli ihmistä muistuttava robotti.

Esittelytilaisuudessaan Kodomoroid luki hämmästyneille toimittajille uutiset maanjäristyksestä ja FBI:n ratsiasta. Lisäksi se pilkkasi kehittäjäänsä robotiikan professori Hiroshi Ishiguroa.

– Sinä alat näyttää robotilta, androidi totesi luojalleen.

Androidiuutisankkuri esitti tiedotustilaisuudessa useita vaikeita sanahirviöitä takeltelematta lainkaan.

– Unelmani on saada tulevaisuudessa oma tv-show, Kodomoroid sanoi.

Ramppikuumetta ja sekoilua

Kodomoroidin lisäksi lavalle nousi toinen, aikuisen naisen näköinen robotti, joka on nimeltään Otonaroid. Otona tarkoittaa japaniksi aikuista.

Otonaroid ilmeisesti kärsi ramppikuumeesta, koska se sekosi sanoissaan esitellessään itseään. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen Otonaroid pyysi anteeksi ja totesi olevansa hieman hermostunut.

Molemmat androidit tulevat työskentelemään Tokion Nousevien tieteiden ja innovaatioiden kansallisessa museossa. Niiden tehtävänä on olla vuorovaikutuksessa vierailijoiden kanssa ja kerätä tietoa Ishiguron tutkimukseen, joka käsittelee ihmisten reaktioita robotteja kohtaan.

– Tulevaisuudessa meidän elämissämme tulee olemaan enemmän ja enemmän robotteja, Ishiguro sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Nämä minun androidini voi viedä lentokoneeseen. Vartalo menee matkalaukkuun ja pää käsimatkatavaroihin, hän kuvaili luomuksiaan.

Robottiprofessori hoitaa luennot

50-vuotias Ishiguro on kehittänyt myös robottiversion itsestään. Hän lähettää sen ulkomaille pitämään luentoja.

– Se vähentää liikematkojani. Tekniikan edistyminen tarkoittaa sitä, että robotit näyttävät ihmisiltä ja toimivat ihmismäisemmin. Se saa meidät ajattalemaan omaa arvoamme.

AFP:n toimittajan mukaan Otonaroid näytti siltä, että se vaatii vielä korjailua ennen uutta työtään museossa. Otonaroidin puhe ja huulet eivät toimineet samaan tahtiin ja sen niskan liikkeet näyttivät omituisilta.

Ishiguron mukaan molemmat androidit tulevat olemaan korvaamattoman arvokkaita hänen tutkimukselleen, kun museon vierailijat pääsevät keskustelemaan niiden kanssa ja ohjaamaan niitä kuin omien kehojensa jatkeita.

– Se antaa meille tärkeää palautetta, kun tutkimme kysymystä, mikä on ihminen. Haluamme, että roboteista tulee jatkuvasti nokkelampia.

Suosittelemme