Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kaikille kaivospiireille vakuus – hinta jopa 1,5 miljoonaa euroa

Kaikkien Suomen kaivospiirien on asetettava vakuus kaivostoiminnan lopettamisen jälkitoimia varten. Vakuuden suuruus on enintään 1,5 miljoonaa euroa kaivoksen koosta ja kaivostoiminnan vaiheesta riippuen.

Kittilän kaivoksen avolouhos.
Kittilän kaivoksen avolouhos. Kuva: Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) antaa määräyksen kaivosoikeuden haltijoille vakuuden asettamisesta ensi maanantaihin mennessä. Kaivosvakuus on käytännössä rahasumma, jonka pitää riittää suljetun kaivoksen alueen kunnostamiseen ja maisemointiin.

Kaivospiireillä on vuosi aikaa asettaa vakuus. Tukesin mukaan vakuuden suuruus vaihtelee nollasta eurosta 1,5 miljoonaan euroon.

– Kaivosvakuuden suuruuteen vaikuttaa muun muassa kaivostoiminnan elinkaaren vaihe eli ollaanko koelouhintavaiheessa, onko kaivostoiminta vasta alkanut vai ollaanko toimintaa jo päättämässä. Myös se vaikuttaa, louhitaanko malmia maan alta vai avolouhoksesta, Tukesin kaivosyli-insinööri Terho Liikamaa sanoo.

Liikamaan mukaan esimerkiksi Lapissa toimivien metallikaivosten vakuudet ovat 100 000 eurosta 1,5 miljoonaan euroon. Lemmenjoen kullankaivajien kaivospiirien vakuudet vaihtelevat 2000 eurosta 20 000 euroon.

Tarkat luvut julkaistaan Tukesin verkkosivuilla viimeistään ensi maanantaina.

Usein lopullinen kaivosvakuuden suuruus voidaan asettaa vasta kun kaivoksen elinkaari on lopussa, kun tiedetään, voiko kaivosaluetta käyttää jatkossa johonkin muuhun tarkoitukseen.

Kaivosvakuuteen määrätään myös aikaväli, jolloin sen suuruutta voi muuttaa. Tarkastusvälit vaihtelevat kahdesta kymmeneen vuoteen riippuen kaivoksen elinkaaresta ja mahdollisista kaivostoiminnan muutoksissa.

Kaivosvakuutta voidaan tarkistaa myös muuten, jos Tukesin tai muun kaivosviranomaisen käynneillä siihen ilmenee tarvetta.

Suosittelemme