Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lakivaliokunnan puheenjohtaja: Avioliittoaloite oli teknisesti puutteellinen

Lakivaliokunnan keskiviikkoisesta äänestyksestä oli poissa kolme kansanedustajaa.

Anne Holmlund.
Anne Holmlund. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Jussi Hanhivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajan Anne Holmlundin (kok.) mukaan sukupuolineutraalia avioliittoa esittävä kansalaisaloite ei ollut teknisesti valmis.

Valiokunta päätti aamupäivällä esittää aloitteen hylkäämistä luvuin 10-6.

– Tämä ei ollut teknisesti valmis tällä hetkellä. Olemme kuulleet laajalti asiantuntijoita ja neljän ministeriön vastineet, ja selvästi on käynyt ilmi että lainsäädäntöteknisesti tätä ei ole mahdollista siinä muodossa säätää mitä aloite esittää, Holmlund perustelee.

Ääniero oli odotettua suurempi, koska kaksi sosiaalidemokraattia oli poissa kokouksesta. Lisäksi perussuomalaisten Arja Juvonen, joka periaatteessa on kansalaisaloitteen takana, jätti paikkansa sitä vastaan äänestäneelle varaedustajalle Mika Niikolle.

On mahdollista, että eduskunnan täysistunto äänestää syksyllä lakivaliokunnan hylkäystä esittävää mietintöä vastaan. Silloin asia lähetetään suureen valiokuntaan, jonka enemmistön odotetaan olevan valmis kannattamaan mietintöön jätettävää vastalausetta.

Lakialoitetta puoltava vihreiden Oras Tynkkynen ei toistaiseksi ole heittänyt kirvestä kaivoon. Hän uskoo, että se menee läpi ennemmin tai myöhemmin.

– Se voi mennä läpi syksyllä tai seuraavien hallitusneuvottelujen pohjalta. Pikkuhiljaa läntinen maailma hyväksyy tasa-arvoisen avioliittolain ja tuntuu aika epätodennäköiseltä, että Suomi jäisi tässä viimeiseksi, Tynkkynen sanoo.

Jungner myöhästyi täpärästi

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen oli poissa äänestyksestä sairauden takia ja kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) taas myöhästyi äänestyksestä täpärästi.

– Olin maksamassa taksia eduskunnan edessä kun äänestys alkoi. Se oli oma moka, joka harmittaa, Jungner sanoi.

Jungnerin mukaan valiokunnan kanta olisi täysijäsenisenäkin sama kuin nyt, mutta eri äänimäärällä.

– Silloin se olisi ollut 9-8 sen sijaan, että se oli 10-6, Jungner sanoi.

Valiokunnassa oli siis tänään yhden äänen vajaus. Jungnerin mielestä valiokunnan äänestyksen merkitys on lähinnä symbolinen, koska eduskunnan iso sali käsittelee asiaa syksyllä.

Perussuomalaisten Niikolle merkitsi adoptio-oikeus

Perussuomalaisten Arja Juvosen puolesta äänestänyt Mika Niikko (ps.) vastusti esitystä vetoamalla kansalaisaloitteeseen sisältyvään adoptio-oikeuteen.

– Soisin, että lapsella adoptiotilanteessa olisi ensisijainen oikeus isään ja äitiin, se on minulle kynnyskysymys, Niikko sanoo.

Niikko pitää mahdollisena, että asia siirretään valmisteltavaksi seuraavalle hallitukselle. Mahdollista on hänen mukaansa myös se, että eduskunnan suuressa salissa syntyy päinvastainen kanta lakivaliokunnan mietintöön.

Myös kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman äänesti esitystä vastaan.

– Haluamme säilyttää nykyisen avioliittolain, joka perustuu siihen, että avioliitto on miehen ja naisen välinen instituutio, Östman sanoo.

Jos kansalaisaloite syksyllä lopulta hyväksytään, se vaatii muutoksia muihinkin lakeihin, varsinkin sosiaali- ja terveysministeriön puolella.

Suosittelemme sinulle