Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kotikissan kielletyt leikit voivat tulla omistajalle kalliiksi

Rottia ja muita tuholaisia jahtaava kotikissa on parhaimmillaan hyödyllinen saalistaja. Toisinaan vapaana kulkevien lemmikkien hampaisiin päätyy kuitenkin pikkulintuja ja suurempiakin siivekkäitä. Omistaja on vastuussa lemmikkinsä tekosista ja rauhoitetun linnun tappamisesta voi koitua jopa tuhansien eurojen lasku.

Kissa saalistaa.
Kuva: Tuula Nyberg / Yle
Maija Mokkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalisessa mediassa on jaettu viime päivinä runsaasti tarinaa tuntemattomasta kissasta, joka tappoi saalistusmatkallaan Sipoossa pellon laidalla ruisrääkän. Harvinaisen linnun kohtalo on herättänyt runsaasti harmistusta.

Ympäristöministeriön päätöksellä lähes kaikille Suomen pesimälintulintulajeille on määritelty ohjeellinen arvo – Ruisrääkällä se on 1514 euroa.

Kissojen tappamista linnuista tehdään kuitenkin harvoin ilmoituksia, eivätkä omistajat juuri koskaan joudu vastuuseen lemmikkiensä aiheuttamista lintutuhoista. Suomen Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtajan Tero Toivasen mukaan ennakkotapauksia on vähän.

–  Periaatteessahan tässä on luonnonsuojelurikkomus kyseessä. Kun koira puree ihmistä, omistaja joutuu korvamaan. Samalla tavalla, kun kissa tappaa rauhoitetun linnun, on se omistajan vastuulla.

Emon kuolema on poikasille kohtalokas

Erityisen tuhoisaa on, jos lintuemo menettää henkensä pesimäaikaan.

– Jos voidaan vielä osoittaa, että pesintä on tuhoutunut, niin korvattavaksi voi tulla myös poikasten arvo siihen päälle, Toivanen toteaa.

Ruisrääkällä on pesässään tyypillisesti noin kahdeksan mukaan ja naaras huolehtii poikasista yksin. Jos Sipoossa saaliiksi joutunut lintu oli naaras, voisi omistajalle koitua ohjearvoa noudattaen peräti 13 000 euron lasku.

Vuosittain kissojen hampaisiin jää miljardeja lintuja

Vapaana kulkeva lemmikkikissa tappaa Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan 7–15 lintua vuodessa, riippuen elinalueestaan. Pikkulinnun päätyminen lemmikin välipalaksi ei olekaan lainkaan tavatonta.

– Maailmalla tehtyjen arvioiden mukaan kissojen tappamat lintumäärät ovat huikeita. Tuore tutkimus Yhdysvalloista esittää sellaisen luvun kuin kaksi miljardia lintua vuodessa ja Isossa-Britanniassa puhutaan noin 50 miljoonasta, Toivanen kertoo.

Birdlife suositteleekin, että kissat pidettäisiin kiinni ainakin lintujen herkkään pesimäaikaan.

Suosittelemme sinulle