Kaukaista galaksijoukkoa tutkineet tähtitieteilijät ovat havainneet salaperäisen röntgensäteilyn, jonka arvellaan voivan olla peräisin hajonneista steriileistä neutriinoista. Kiinnostavaksi asian tekee, että salaperäinen pimeä aine saattaa koostua tämäntyyppisistä hiukkasista.
Maailmankaikkeuden massasta noin 85 prosenttia on pimeää ainetta, jonka koostumusta yhä arvaillaan. Pimeä aine on vuorovaikutuksessa tavalliseen aineeseen kenties vain painovoiman kautta, joten siitä on vaikea saada selvyyttä. Se ei myöskään muodosta tähtiä ja planeettoja, kuten "normaali" aine.
IFL Science (siirryt toiseen palveluun) -sivuston mukaan salaperäinen röntgensäde havaittiin tutkittaessa 240 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevaa Perseuksen galaksijoukkoa. Työhön osallistuivat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ja Euroopan avaruusjärjestön ESA:n röntgenalueen teleskoopit.
Perseus on yksi maailmankaikkeuden massiivisimmista kohteista. Siihen kuuluu tuhansia galakseja, jota sijaitsevat yli 10 miljoonaa astetta kuumassa vetypilvessä. Kuumuuden takia ne pystyvät säteilemään rötgensäteilyä.
Tutkijat löysivät poikkeuksellisen intensiteetin alueen röntgensäteilyn aallonpituuksilla. Juuri tämän säteilyn on arveltu olevan peräisin hajonneista neutriinoista.
Tutkija Esra Bulbulin mukaan säteily olisi jättänyt muitakin jälkiä kuin röntgensäteily, jos se olisi peräisin jostain tunnetusta aineesta.
Bulbul myöntää, että arvauksessa pimeästä aineesta on vielä kyse hakuammunnasta. Palkinto olisi kuitenkin mahtava, jos olemme oikeassa, hän sanoo