Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Seksituristit pyörivät Brasilian MM-stadioneiden kulmilla

Brasilian MM-kisakaupunki Fortaleza on tunnettu muustakin kuin jalkapallosta ja aurinkorannoista. Kaupunki on seksituristien suosiossa, ja MM-kisat vilkastuttavat markkinoita. Osa prostituoiduista on alaikäisiä.

Brasilialainen prostituoitu kumartuu auton ikkunaan.
Maribel työskentelee prostituoituna MM-kisakaupunki Fortalezassa. Kuva: Yle
Jaakko Loikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

22-vuotiaalla Maribelilla ei näytä olevan lainkaan housuja. Vaaleatukkaisen transvestiitin pakaroita peittää muutama ohut naru.

Maribel valittelee, että sade on sotkenut hänen meikkinsä. Ja juuri nyt pitäisi olla parhaimmillaan, kun kauan odotetut jalkapalloturistit tulevat kaupunkiin.

– Ulkomaalaiset ovat parhaita asiakkaita, koska he maksavat enemmän, Maribel kertoo.

Lapset opettelevat englantia

Siinä missä paikallisia on palveltava alle 20 eurolla, voi kisaturisteilta Maribelin mukaan veloittaa jopa 60 euroa.

Kisakaupunki Fortalezan öisiä katuja kiertää sosiaalityöntekijä Antonio Carlos da Silva. Jotkut nuorista prostituoiduista kysyivät häneltä ennen kisoja, missä voi opiskella englantia.

– He halusivat olla valmiita, kun jalkapalloturistit tulevat, Antonio huokaa.

Antonio avaa autonsa ikkunan ja vaihtaa muutaman sanan kymmenvuotiaan pojan kanssa. Keskustelun päätteeksi poika kömpii pahvinpalojen alle nukkumaan. Alue on yksi Fortalezan köyhimmistä.

– Täällä on paljon teini-ikäisiä, jopa 10–12-vuotiaita, Carlos da Silva toteaa.

Suurtapahtumat lisäävät lasten hyväksikäyttöä

Brasiliassa on nykyisin arviolta puoli miljoonaa prostituution kanssa tekemisiin joutunutta lasta. Fortalezaan saapuu joka päivä suoria reittilentoja Euroopasta, ja kaupunki on jo pitkään vetänyt puoleensa seksituristeja.

Entisiä lapsiprostituoituja auttava Vira Vida -järjestö uskoo, että MM-kisat lisäävät lapsiprostituoitujen määrää.

– Isojen tapahtumien aikana hyväksikäyttö lisääntyy. Se nähtiin jo viime vuonna Confederations Cupissa, kertoo Vira Vidan projektikoordinaattori Ana Isabel Cabral.

Kisojen aikana järjestö kampanjoi lapsiprostituutiota vastaan muun muassa lentokentillä ja kisakaupungeissa. Ongelman juuret ovat kuitenkin syvällä Brasilian kulttuurissa.

– Monet ihmiset eivät lainkaan kyseenalaista hyväksikäytön sallivaa machokulttuuria. He eivät kerta kaikkiaan ymmärrä, että se on väärin, Cabral sanoo.

Hotellit ja taksit mukana seksibisneksessä

Kisojen ajaksi prostituoidut siivotaan pois stadionin lähettyviltä. Antonio Carlos da Silvan mukaan asiat eivät muutu, koska liian moni taho hyötyy seksibisneksestä.

– Korruptoituneet päättäjät antavat tämän jatkua. Hotellit, taksikuskit ja paikalliset poliitikot ovat kaikki osallisena tässä. Vie kauan, että muutos tapahtuu, ja se tapahtuu ainoastaan koulutuksen kautta, sanoo da Silva.

Lapsille ja nuorille prostituutio on keino ostaa jotain, mihin heillä ei muuten olisi varaa. He eivät aina ymmärrä, että teko on rikos.

Kadulla Maribel ja kumppanit odottavat asiakkaita. Rahan lisäksi tärkeää on unelma: että ulkomaalainen rakastuisi ja veisi pois.

Aiheesta lisää A-studiossa 30.6. kello 21 TV1:ssä. Ruotsinkielinen versio reportaasista on julkaistu 11. kesäkuuta.

Jessica Stolzmann
Svenska Yle

Suosittelemme