Hyppää sisältöön

Uudet alkoholimääräykset hyydyttivät Puistobluesin

Lippuja lunastettiin tänä vuonna noin 4 000, kun esimerkiksi viime vuonna luku oli liki kaksinkertainen.

Festarikävijöitä Puistobluesissa.
Anne Qvist (vas.), Pirjo Reinikka ja Markku Mäkinen saivat tyytyä Vanhakylänniemessä kahviin. Kuva: Olli-Pekka Ihamäki / Yle
Olli-Pekka Ihamäki

Puistobluesin lauantaisen pääkonsertin yleisömäärä oli järjestäjille musertava pettymys. Taloudellisten tappioiden määrää ei vielä ole ehditty laskea.

Yleisökadon merkittävin syy löytyy uusista viranomaismääräyksistä, jotka estivät omien juomien tuomisen Vanhankylänniemeen. Lippuja lunastettiin noin 4 000, kun esimerkiksi viime vuonna luku oli liki kaksinkertainen.

Luvut kertovat, että Puistobluesin pääkonsertista on kehittynyt vuosikymmenten varrella aikuisten picnictapahtuma, jossa eväskorit ja virvokkeet saattavat näytellä usein musiikkiakin suurempaa osaa.

– Olen pettynyt yleisöön, joka äänesti jaloillaan. Kaikki toimi hienosti ja bändit olivat hyviä, mutta konsepti ei toiminut, kun väki on tottunut väljiin alkoholimääräyksiin, harmittelee Järvenpään blues- ja jazzdiggareiden puheenjohtaja Miikka Porkka.

Kun Porkan mukaan kiinteät kulut ovat lisäksi nousseet neljän vuoden aikana neljänneksellä, on jotain radikaalia keksittävä, jos Puistoblues aikoo juhlia kolmen vuoden kuluttua nelikymppisiään.

Vanhankylänniemessä, bluesjunassa ja bussikuljetuksissa oli silminnähden väljää, sillä tieto uudesta tiukasta politiikasta oli saavuttanut yleisön hyvin.

Järvenpäälainen sosiaalityöntekijä Pirjo Reinikka on harmissaan tiukennuksista.

– Olen käynyt bluusseissa vuodesta 1992 saakka, satoi tai paistoi. Alkoholi ei ole koskaan aiheuttanut mitään ongelmaa, mutta omat viinit ovat kuuluneet tapahtumaan kuten ruoka ja yhdessäolokin. Nyt viranomaiset ovat ryhtyneet ampumaan tykillä hyttysiä, puuskahtaa Reinikka.

Reinikka näkee työssään liiankin kanssa alkoholin aiheuttamia haittoja, mutta uskoo, että niitä ei vähennetä satunnaisiin piknikeväisiin kajoamalla.

– Paremminkin viranomaisten, esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriöstä, pitäisi tulla katsomaan, miten täällä vuosi toisensa jälkeen on osattu nauttia omia eväitä sivistyneesti ja ilman ongelmia, sanoo Pirjo Reinikka.

Puurtisella eroottista latausta

Lauantain musiikillinen anti huipentui varman ja voimalla rokkaavan kulttibändi Status Quon takuuvarmaan settiin.

Ehkä kuitenkin suurimman yllätyksen yleisö koki liki nelikymmenhenkisen Riku Niemi Orchestran irtonaisessa osuudessa, johon solisteiksi oli kutsuttu kolme tunnettua suomalaista bluesnaista.

Heistä varsinkin Aija Puurtinen säväytti esittämällä kiihkeydessään liki Etta Jamesin version tasolle yltäneen tulkinnan tutusta numerosta I Just Want to Make Love to You.

Vaikka bluesriemua tirisseellä Riku Niemellä oli välillä suorastaan vaikeuksia pysyä liitoksissaan, malttoi hän silti väläytellä myös taitojaan tunteita nostattaavana, loistavana lavajuontajana.

Suosittelemme sinulle