Kuortaneen Urheiluopistolla keihäänheiton lajivalmentajana toimiva Petteri Piironen on jättänyt kädenjälkensä monen keihäänheittäjän tekniikkaan ja ohjannut useita tulevaisuuden tähtiä menestystä kohti. Monet Piirosen ohjaamista heittäjistä ovat tulleet tutuista keihäänheittomaista, mutta mukana on myös ”heittolajien kehitysmaina” pidettyjen maiden heittäjiä.
Esimerkiksi Julius Yego yllätti Lontoon olympiakisoissa kiskaisemalla itsensä keihäänheiton finaaliin ja Moskovan MM-kisoissa hän taisteli mitalista Kenian ennätysheitolla 85,40. Tämän kauden sensaatioheittäjäksi on noussut Egyptin Ihab Abdelrahman, joka heitti toukokuussa maailman kärkituloksen ja Afrikan ennätyksen 89,21. Toki Abdelrahman oli jo osoittanut heittotaitonsa jo vuonna 2008, jolloin hän saavutti nuorten MM-hopeaa. Moskovan MM-kisoissa hän heitti karsinnan toiseksi pisimmän heiton ja sijoittui varsinaisessa kisassa 7:nneksi.
Suomalaisista heittäjistä Piirosen käden jälki näkyy muun muassa 23-vuotiaassa Sami Peltomäessä. Peltomäki on saavuttanut SM-mitaleja nuorten sarjoissa, mutta viime viikonloppuna Pihtiputaan keihäskarnevaaleissa hän paransi ennätystään lähes 3 metriä ja sijoittui toiseksi Tero Pitkämäen jälkeen. Peltomäen keihäs kaarsi peräti 80,36 ja näin Alajärven Ankkureiden heittäjästä tuli uusi jäsen 80 metrin kerhoon.
Myös kaksi vuotta Piirosen valmennuksessa ollut Teemu Wirkkala antoi näytön kunnostaan Pihtiputaalla. Polvileikkauksen takia puolen vuoden tauolta palannut toholampilainen heitti kolme heittoa tasaisesti reippaasti yli 76 metriä.
Piirosen sinnikkyys palkittiin
Piirosen ja maailman kärkiheittäjän Ihab Abdelrahmanin yhteistyö alkoi vuonna 2008, kun egyptiläinen tuli Kuortaneelle Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) myöntämällä stipendillä. Ajankohta ei välttämättä ollut Abdelrahmanille paras mahdollinen, sillä Suomen talvi otti hänet vastaan varsin kylmästi. Abdelrahmanin piti viipyä Kuortaneella kolme kuukautta, mutta hän viihtyi paikkakunnalla vain reilut pari viikkoa.
Piironen ei kuitenkaan jättänyt Abdelrahmania oman onnensa nojaan tämän palattua kotimaahansa, vaan pysyi yhteyksissä ja jakoi tekniikkavinkkejä muun muassa Facebookin välityksellä.
- Egyptissä ainoastaan jalkapallo on suosittu laji. Petteri on auttanut minua paljon harjoittelussani. Hän on lähettänyt minulle harjoitusohjelmia, auttanut minua ongelmissa ja tekniikassani. Hän kannustaa ja uskoo minuun, Abdelrahman kehui sinnikästä valmentajaansa Yle Urheilun haastattelussa.
- Jos heitän hyvin, teen hänestä tyytyväisen.
Abdelrahmanin luontainen heittotaito häikäisi
Abdelrahmanin kehitys on ollut huikeaa, sillä Piirosen opeissa hänen ennätyksensä on parantunut aikuisten keihäällä yli 10 metriä.
Minun täytyy sanoa iso kiitos Petterille, koska hän on sanonut minulle koko ajan, että voin heittää yli 90 metriä.
Ihab Abdelrahman
- Ihabilla on valtava heittovoima. En ole vielä nähnyt kenelläkään sellaista luontaista heittotaitoa kuin Ihabilla. Hänen jalkojen käyttössä on vielä iso kehityskohta. Että saamme hänen liikkumistaan paremmaksi ja sitä kautta parannettua tukijalan käyttöä, törmäystä, ja tuottamaan tehoa heittoon lisää, Piironen kertoi.
Abdelrahman palasi takaisin Kuortaneelle kesällä 2009 kuudeksi viikoksi, mutta tämän jälkeen parivaljakko on tehnyt yhteistyötä lähinnä puhelimitse, sosiaalisen median kautta tai kilpailumatkoilla. Yhteistyötä on helpottanut myös se, että Abdelrahman puhuu tänä päivänä jo englantiakin, ja varsin sujuvasti.
- Minun täytyy sanoa iso kiitos Petterille, koska hän on sanonut minulle koko ajan, että voin heittää yli 90 metriä. Itse en uskonut siihen, koska olen harjoitellut vasta niin lyhyen aikaa, mutta hän on uskonut minuun koko ajan.
Yego omien polkujen tallaaja
Piirosesta tuli myös pari vuotta sitten kenialaisen Julius Yegon valmentaja, kun manageri Jukka Härkönen tarjosi lahjakasta heittäjää Piirosen oppiin. Yego saapui Suomeen kahdeksi viikoksi IAAF:n stipendillä, keskellä talvea 2011-2012.
Teemme ihabin kanssa enemmän päivittäistä valmennusta, Julius menee enemmän omia polkujaan Keniassa.
Petteri Piironen
Kenialaiselle Suomen pakkaset olivat suuri järkytys, mutta Piironen oli tyytyväinen näkemäänsä. Yego oli jo heittänyt 78 metrin kiskaisuja aikaisemminkin, ja tekniikkamuutosten myötä metrimäärä lisääntyi hetkessä.
Yego palasi Suomeen ennen Lontoon olympiakisoja ja harjoitteli täällä kolme kuukautta. Lontoossa hän teki maansa historiaa heittämällä ensimmäisenä kenialaisena keihäänheiton olympiafinaalissa. Nykyään Piironen ja Yego ovat yhteyksissä säännöllisesti, ja Yego noudattaa kotimaassaan Piirosen tekemiä harjoitusohjelmia.
- He (Abdelrahman ja Yego) ovat aika erilaisia valmennettavia. Julius on sellainen velikulta. Aina ei tiedä, missä hän menee. Ihab on huomattavasti rauhallisempi valmennettava. Teemme ihabin kanssa enemmän päivittäistä valmennusta, Julius menee enemmän omia polkujaan Keniassa. Käymme hänen kanssaan muuta kirjeenvaihtoa, Piironen totesi.
Muiden auttaminen herättänyt myös närää
Kuortaneen urheiluopisto on IAAF:n nimeämä keihäänheiton kehityskeskus, jonne urheilijat saavat tulla stipendillä harjoittelemaan. Piirosen mukaan IAAF:n päätös tukea urheilun niin sanottuja kehitysmaita on ollut hyvä ratkaisu, koska sillä on saatu yleisurheilun tasoa nousemaan.
Tosin suomalaiselle nurkkakuntaiselle luonteelle muiden maiden heittäjien auttaminen on ollut jossain määrin kova pala purtavaksi, etenkin kun kyse on ollut menestyslajistamme keihäänheitosta. Piironen on saanut ”omien joukosta” arvosteluakin, mutta tämä ei häntä häiritse.
- Onhan se keihäänheiton etu, että laji kansainvälistyy ja sitä kautta pysyy mielenkiintoisena. Okei, se tekee pärjäämisen suomalaisille ja muille vähän vaikeammaksi, mutta silti laji on paljon mielenkiintoisempi, kun on kilpailua, Piironen muistutti.