Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Komitea selvittämään yksin asuvien asemaa – "Nyt on ratkaisun paikat"

Lääkäri Ilkka Taipale toivoo, että yksin asuvien asemaa selvittävä komitea tarkastelee niin asuntopolitiikkaa, taloudellista asemaa, perhelainsäädäntöä kuin kaupan rakennettakin.

Suomessa on yli miljoona yksin asuvaa. Helsingissä sinkkutalouksia on puolet. Lääkäri Ilkka Taipale kertoo ilmiöistä yksin asumisen takana. Kuva: Yle
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli miljoona suomalaista asuu yksin. Vanhus- ja lähimmäispalveluliitto ja Y-säätiö ovat peräänkuuluttaneet parlamentaarista komiteaa selvittämään yksin asuvien sosiaalista asemaa.

– Nyt on ratkaisun paikat, lääkäri, joukkolääketieteen dosentti Ilkka Taipale uskoi Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

– Komitea on luvattu, mutta toivon, että se on parlamentaarinen ja sitoo kaikki osapuolet.

Yksin asuvien määrä kasvaa. Se on kansainvälinen väestötrendi. Yli 65-vuotiaista jopa 70 prosenttia asuu yksin.

– Tämä kattaa koko yhteiskunnan. Sitä ei ole tajuttu. Poliitikot sanovat aina, että yksinäisiä on niin erilaisia. Ei sitä voi tutkia. Onhan perheitäkin erilaisia ja silti on 70 vuotta puhuttu perhepolitiikasta! Ilkka Taipale huomauttaa.

Hänen mukaansa yksin asuvien määrää on lisännyt suurperherakenteen murtuminen, avioerojen yleistyminen ja miesten kuoleminen vaimojaan aiemmin. Hän huomauttaa, että monet ovat tottuneet asumaan yksin, eikä yksin asuvalla välttämättä mene huonosti. Haittapuoliakin kuitenkin on.

– Huonoa tietysti on se, että sä maksat yksin vuokran. Ystävyyssuhteet saattavat olla vähäisemmät. 20 prosenttia kokeaa yksinäisyyden tunnetta ja viisi prosenttia syvää yksinäisyyden tunnetta. Sitten kulutusrakenne. Ostapa ranskanleipä yhdelle henkilölle!

Hän toivoo, että yksin asuvien asemaa selvittävä komitea tarkastelee niin asuntopolitiikkaa, taloudellista asemaa, perhelainsäädäntöä kuin kaupan rakennettakin.

Suosittelemme