Hyppää sisältöön

Japani sallii laajemman sotavoiman käytön

Japanin hallitus tulkitsee pasifistista perustuslakia niin, että maa voisi itsepuolustuksen lisäksi käyttää armeijaansa myös liittolaistensa puolustamiseen.

Japanin pääministeri Shinzō Abe (edessä oikealla) ja puolustusministeri Itsunori Onodera (vas.) sotilasparaatissa Tokiossa lokakuussa 2013. Kuva: Franck Robichon / EPA

Japanin hallitus on hyväksynyt uuden perustuslain tulkinnan, joka sallii maan armeijan lähettämisen taistelemaan tietyissä tilanteissa myös ulkomailla.

Muutos on suurin Japanin turvallisuuspolitiikassa sen jälkeen, kun maalle toisen maailmansodan tappion jälkeen laadittiin pasifistiseksi kutsuttu perustuslaki. Se  kieltää voimankäytön uhan keinona ratkoa kansainvälisiä konflikteja.

Aiemmat hallitukset ovat tulkinneet tämän tarkoittavan, että Japani voi käyttää voimaa vain itsepuolustukseen.

Uuden tulkinnan mukaan Japanin armeija voi osallistua myös "kollektiiviseen itsepuolustukseen" – käyttää voimaa myös liittolaistensa puolustamiseen yhteistä vihollista vastaan, vaikkei olisi itse hyökkäyksen kohde.

Pääministeri Shinzō Abe on ajanut uudistusta ja se on saanut tuen myös Japanin liittolaiselta Yhdysvalloilta. Kannattajien mukaan sitä tarvitaan Itä-Aasian heikkenevän turvallisuustilanteen vuoksi.

Uudistusta on vastustanut Kiina, ja sillä on runsaasti vastustajia myös Japanissa. Viikonloppuna julkaistujen mielipidekyselyiden mukaan vastaan on ainakin puolet japanilaisista. Muutosta vastaan on järjestetty myös mielenosoituksia. Sunnuntaina eräs mies sytytti itsensä vastalauseeksi tuleen Tokiossa.

Parlamentin on hyväksyttävä uudistukseen liittyvät lakimuutokset, mutta Aben liberaalidemokraattisella puolueella on enemmistö molemmissa kamareissa. Itse perustuslakia ei muuteta.

Suosittelemme sinulle