Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Supo: Ulkoministeriö joutui kaksi kertaa vakoilun kohteeksi

Suojelupoliisi kertoo, että ulkoministeriö on joutunut kahden erillisen tietomurron kohteeksi. Supon mukaan molempien tapausten taustalla on "valtiollinen taho." Supo kertoi esitutkinnan tuloksista tänään keskiviikkona.

Suojelupoliisin ovi Helsingissä.
Kuva: Yle
Elina Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Julkisuudessa on esitetty, että kevättalvella 2013 viranomaisten tietoon tulleen verkkovakoilun jäljet johtaisivat Yhdysvaltoihin, Kiinaan tai Venäjälle. Suojelupoliisi ei kerro tiedotteessaan tarkemmin, mitkä valtiot ovat olleet mahdollisen vakoilun takana.

Supon mukaan epäillyn verkkovakoilun tutkinnassa paljastui toinen, vakavampi vakoilu. Sitä Supo kuvailee "erittäin edistykselliseksi ja vaikeasti havaittavaksi".

Esitutkinnassa tietomurtoja on tutkittu rikosnimikkeillä vakoilu ja törkeä vakoilu. Ulkoministeriöstä on viety Supon tietojen mukaan runsaasti materiaalia, mutta Supo ei suostu kertomaan tarkemmin, mistä aineistosta on kyse.

Aiemmin ulkoministeriöstä on arvioitu, että vakoilun kohteena oli ministeriön sisäinen arkityöverkko, jossa kulkevat esimerkiksi sähköpostit.

Vakoilu paljastui viranomaisille jo toissa keväänä

Julkisuuteen vakoiluepäilyt tulivat viime syksynä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja vahvisti epäilyt ulkoministeriön joutumisesta verkkovakoilluksi ja kertoi, että vakoilu havaittiin kevättalvella 2013. Hän kuvaili tietomurtoa kiusalliseksi tapaukseksi sekä Suomelle että ulkoministeriölle. Tuomioja sanoi, että vinkki vakoilun kohteeksi joutumisesta tuli ulkopuolelta, mutta ei tarkentanut mistä tai keneltä. Kaikkein arkaluontoisimpaan tietoon murtautujat eivät päässeet käsiksi, Tuomioja vakuutteli syksyllä.

Myös Suojelupoliisi kertoo tänään keskiviikkona, että se sai tiedon ensimmäisestä epäillystä vakoilusta ulkomailta, muttei kerro lähdettään. Vakoilu oli jatkunut vuosia. Supo jatkaa molempien tapausten esitutkintaa teknisten yksityiskohtien selvittämiseksi. Supo viittaa tiedotteessaan jo aiemmin esiintuomaansa näkökulmaan: Suomessa ei ole viranomaista, joka voi puuttua "poikkeavaan verkkoliikenteeseen."

Ulkoministeriö pitää vakoilutapauksesta tiedotustilaisuuden keskiviikkona kello 14. Yle Areenassa lähetettävässä tilaisuudessa mukana on myös Suojelupoliisin edustaja.

Suojelupoliisi kävi tänään esittelemässä rikostutkintansa tuloksia ulko- ja turvallisuuspoliittiselle ministerivaliokunnalle.

Suosittelemme