Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Labrajonot saadaan kuntoon Kanta-Hämeessä

Keväällä ja alkukesällä Kanta-Hämeen Fimlabin laboratoriossa asiakkaat saivat jonottaa näytteenottoon jopa useita tunteja. Nyt jonot on saatu kuriiin ja viimeistään syksyllä kaikki toimii täsmällisesti, luvataan Fimlabista. Syynä jonoihin oli tietojärjestelmän vaihtuminen.

Fimlabin Hämeenlinnan laboratorin aulassa katsellaan aamutelevisiota
Kuva: Kari Mustonen / Yle
Kari Mustonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Heinäkuun alussa Fimlabin Hämeenlinnan pääterveysasemalla jonotetaan, mutta rauhallisesti. Osa asiakkaista tulee paikalle varmuudeksi hyvissä ajoissa aamusta ennen kahdeksaa, vaikka on saanut myös tarkan vastaanottoajan. Pisimmillään jonot ovat kesälläkin aamusta.

Yhdentoista maissa aamupäivällä Viipurintiellä Hämeenlinnan pääterveysasemalla Fimlabin aulassa istuu jonottamassa toistakymmentä asiakasta.

Muutama viikko sitten loppukeväästä Hämeenlinnassa ja Riihimäellä kuitenkin jonotettiin tiiviisti kuin täi tervassa laboratorioihin niin terveyskeskuksissa kuin sairaaloissakin. Pahimmillaan vuoroaan sai varrota pari kolmekin tuntia.

Kanta-Hämeen seutu onkin ollut jonottamisen takia Fimlabissa tänä keväänä korostuneessa roolissa. Syynä oli etenkin tietojärjestelmän vaihtuminen, kertoo Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila. 

Mustila muistuttaa samalla, että toukokuu on perinteisesti muutoinkin näytteiden ottamisen suhteen vilkasta aikaa. Monien laboratoriokokeita ja hoitojen kontrolleja lääkärille ajoittuu yleensäkin tehtäviksi ennen kesää.  Palvelujohtaja kuitenkin lupaa, että syksyllä kaikki on toisin.

Puhelin ja soitto täydentävät edelleen tietoverkkoa

Alue-esimies Marja vuorenpää tekee Hämeenlinnan terveyskeskuksessa myös asiakastyötä ja ottaa näytteitä. Parhaillaan asiakkaana on verenohennuslääkkeen käyttäjä, Marevan-potilas. Fimlabin uuden tietojärjestelmän tulisi toimia jo kunnolla, mutta asiakastilanteessa Vuorenpääkin joutuu turvautumaan puhelimeen ja tarkistamaan, mitä verinäytteitä tarvitaan. Tarvittavat tiedot selviävät, ja asiakas saa vuodattaa kolme putkellista verta kyynärtaipeestaan analysoitaviksi.

Muutaman kuukauden käytön jälkeen laboratorioiden henkilökunta on tottunut pääosin uuteen järjestelmään. Kesäaikaan huolta ja ajankulua tuottaa silti henkilökunnan vaihtuvuus: lomakautena kesällä töissä on runsaasti tilapäisiä tekijöitä ja heitä joudutaan kouluttamaan ja opastamaan nopeasti työhön, kertoo alue-esimies Marja Vuorenpää.

Marevan-hoidossa oleva potilas on näytteensä antanut, Marja Vuorenpää laittaa vielä sideharson ja laastarin asiakkaan kyynärtaipeeseen. Verinäytteet keinahtelevat samalla rauhallisesti automaattisessa sekoittimessa Vuorenpään työpöydällä. Toimenpiteet ovat kestäneet runsaat viisi minuuttia, seuraava potilas odottaa aulassa.

Fimlab on Suomen suurin terveysalan laboratorioyhtiö

Hämeenlinnan pääterveysasema on yksi Fimlabin noin sadasta näytteenottopisteestä. Fimlab on julkinen kuntien ja julkisen terveydenhuollon organisaatioiden omistama yhtiö. Se toimii Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueella. Jos Tampereen yliopistollista sairaalaa kutsutaan miljoonapiiriksi, lähes miljoona asiakasta on Fimlabillakin.   

Hämeenlinnassa Fimlabin näytteitä otetaan kantakaupungin ohessa myös Hauholla, Lammilla ja Rengossa. Hämeenlinnan alueelle on luvassa alkusyksystä kuusi vakinaista työntekijää lisää, joista kolme sijoittuu näytteenottoon. Kolme saadaan lisäksi analyysityöhön Kanta-Hämeen keskussairaalaan. Viimeistään silloin näytteidenoton ja analytiikan tulisi sujua rivakasti, vakuuttaa Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila.

– Hämeenlinnan laboratorioissa on uusittu analysaattorit ja tietojärjestelmä on vaihdettu yhdenmukaiseksi Fimlabin muiden toimipisteiden kanssa. Nyt voidaan palkata lisää syksyksi henkilökuntaa. Tai vakinaistaa jo tehtävissä toimineita määräaikaisia, sanoo Mustila.

Fimlab odottaa rauhassa uuden laajan sote-alueen perustamista. Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä toimii nyt sama tietojärjestelmä. Se mahdollistaa tulevaisuudessa tehokkaamman julkisen terveydenhoidon.

– Luottavaisesti odotamme tulevaa. Olemme niin alueellamme kuin valtakunnallisestikin varteenotettava laboratoriopalveluiden tuottaja, sanoo palvelujohtaja Anu Mustila Fimlabista.

Suosittelemme