Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Siirrettävä festarivessa – klassikko joka pitää pintansa

Festivaaleilta tuttu muovinen koppivessa on kaikkien tuntema klassikko. Näin keskikesällä vessoja kuljetetaan kuorma-autolasteittain ympäri Suomea mitä erilaisimpiin tilaisuuksiin aina asuntomessuista Alastaron autokilpailuihin ja Pori Jazzeista yksityishenkilöiden pihajuhliin.

Muovinen siirrettävä vessa on pitkäikäinen tuote. Nykyistä vastaava malli oli käytössä jo  Woodstockissa.
Muovinen siirrettävä vessa on pitkäikäinen tuote. Nykyistä vastaava malli oli käytössä jo Woodstockissa. Kuva: Vesa Marttinen /Yle
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Muovista tehtyä koppimallista wc:tä voi hyvällä syyllä kutsua klassikkotuotteeksi.  Kaikkien tuntema perusmalli on pysynyt lähes muuttumattomana jo vuoden 1969 Woodstock-festivaaleilta saakka.

Sellaisena se tulee myös pysymään, uskoo Bajamaja-vessoja Suomessa vuokraavan Lassila & Tikanojan projektipäällikkö Mika Paananen.
– Malli on vuosien saatossa hioutunut sellaiseksi, että kauheasti kehittämistä ei enää ole. Ainoastaan ehkä joku design-puolen visuaalinen juttu voi uudistua, mutta ei oikeastaan muuta.

Muovikopista luksus-vaunuun

Lassila & Tikanojan varikolta Tuusulasta löytyy pitkät rivit erilaisia siirrettäviä vessoja. Yleisin on kuitenkin perusmalli, se muovinen koppi, joka on suosituin tuote kesän festivaaleilla ja tapahtumissa.
– Yhden tai kahden päivän tapahtumissa se on helpoin ja kustannustehokkain, Paananen sanoo.
Isommissa ja pitkäkestoisemmissa tapahtumissa, kuten vaikkapa asuntomessuilla, hyödynnetään tavallisesti raskaampaa kalustoa, eli esimerkiksi vesiverkkoon liitettyjä konttivessoja.

Tyhjennys ja siivous on siistiä hommaa

Tapahtumien jälkeen vessat tyhjennetään joko tapahtumapaikalla imupaineautolla tai vessat vuokraavan firman omalla varikkoalueella. Bajamajan pesu on Paanasen mukaan yllättävän helppoa, nopeaa ja siistiä työtä, jota voi tehdä vaikka valkoiset housut jalassa.
– Kun vessa on imetty tyhjäksi, sinne laitetaan pesuaine sisään, annetaan aineen hetki vaikuttaa ja sen jälkeen pestään painepesurilla sisältä ja päältä.

Ikimuistoinen vessakokemus

Suomen festivaalikesässä tunnetusti sattuu ja tapahtuu. Myös muoviset koppivessat joutuvat välillä koetukselle.
– Joskus näitä on työnnetty esimerkiksi rinnettä alas niin, että siellä on ollut tavaraa sisällä. Se on kohtalaisen ikävää, Paananen sanoo.

Kesän mittaan vessoja siirrellään tapahtumasta toiseen tiukalla aikataululla. Aina kaikki ei mene täysin odotusten mukaisesti.
– On käynyt esimerkiksi niin, että festivaalien jälkeen kaveri meni hakemaan vessaa ja otti sen nokkakärryjen kyytiin. Siinä vaiheessa kun hän vetäisi vessaa katonharjasta taaksepäin, kävi ilmi että vessassa oli vielä ihminen sisällä. Se oli varmasti kyydissä olleelle kaverille ikimuistoinen hetki!

Suosittelemme