Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Maailman parhaat aituriveljekset haluavat kaksi mitalia Zürichin EM-kisoista

Pascal Martinot-Lagardella ja Thomas Martinot-Lagardella on unelmana nähdä molemmat elokuun Zürichin EM-kisojen palkintokorokkeella.

Pascal Martinot-Lagarde
Pascal Martinot-Lagarde Kuva: Annimari Korte
Annimari Korte
Avaa Yle-sovelluksessa

PARIISI. Ranskalaisveljekset Pascal Martinot-Lagarde ja Thomas Martinot-Lagarde ovat tällä hetkellä 110 metrin aitojen Euroopan tilaston sijoilla 1 ja 19. Pikkuveli Pascal on pitää tilaston kärkipaikkaa, jossa isoveli Thomas olisi ennätyksellään 13,26 sijalla 4. Thomas ei ole pienen loukkaantumisen vuoksi päässyt tänä vuonna vielä kilpailemaan kunnolla.

En pelkää yhtään, että Ash voittaisi minut.

Pascal Martinot-Lagarde

Vasta 22-vuotias Pascal voitti talvella Sopotin MM-hallikisoissa hopeaa ja juoksi maailmantilaston kärkiajan. Tänä kesänä hän piti maailmantilaston kärkiaikaa 13,12 viime viikonlopun Yhdysvaltojen mestaruuskisoihin asti, jossa Ronnie Ash juoksi 12,99.

- En pelkää yhtään, että Ash voittaisi minut. Monet amerikkalaiset juoksevat hyvin kotimaassaan, mutta Eurooppaan tullessaan he eivät ole enää samalla tasolla. Aion kuitenkin juosta kärkituloksen takaisin itselleni ja tiedän pystyväni voittamaan kenet tahansa, itsevarma Pascal kertoi Yle Urheilulle.

Harjoitusryhmä puskee eteenpäin

Timanttiliigan johdossa oleva Pascal sanoo, että hänen veljensä Thomas on häntä parempi lähes kaikessa harjoitellessa. He ovat harjoitellet ensimmäisen kerran yhdessä vasta tänä vuonna.

Thomas on minua paljon parempi lähes kaikessa.

Pascal Martinot-Lagarde

- Kun kilpailimme yhdessä Moskovan MM-kisoissa viime vuonna ja Thomas oli seitsemäs, minulla tuli tunne, että meidän pitäisi harjoitella yhdessä. Entinen valmentajani Patricia Girard ja nykyinen valmentajani Giscard Samba ovat molemmat neroja, mutta nyt minulla on harjoitusryhmä, joka puskee minua eteenpäin.

- Thomas on minua paljon parempi lähes kaikessa. Hän on nopeampi, parempi pitkissä vedoissa, hänellä on parempi tekniikka ja hän on minua vahvempi. Olen ainoastaan räjähtävämpi, joka on tärkeää aitajuoksussa, Pascal kuvailee veljesten eroja.

Itki tunnin radalla ja monta päivää kotona

Jo viisivuotiaana yleisurheilun aloittanut Pascal on noussut nuorena nopeasti maailman huipulle. Hän voitti junioreiden maailmanmestaruuden vuonna 2010, jolloin hän ymmärsi potentiaalinsa ja rupesi panostamaan urheiluun. Siihen asti hän pelasi myös koripalloa. Vuonna 2012 hän voitti pronssia hallissa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan 20-vuotiaana.

En tosin voi tietää, miltä tuntuu aina hävitä pikkuveljelleen.

Pascal Martinot-Lagarde

- Olen pitkä, joten siirtyminen junioreiden aidoista miesten aitoihin oli helppoa minulle. Silti kun voitin mitalin ensimmäisissä aikuisten arvokisoissani, itkin radalla lähes tunnin ja monta päivää vielä kotona, en voinut uskoa sitä, 190-senttinen Pascal kertoi.

- Olin 12-vuotias, kun isoveljeni rikkoi Ranskan nuorten ennätyksen aidoissa. Siitä lähtien halusin rikkoa sen saman ennätyksen ja olla häntä parempi. Olen viimeksi hävinnyt hänelle vuonna 2008, ja minulla on vieläkin se juoksu videolla. Vihaan häviämistä.

- Jos hän nyt voittaisi minut, olisin onnellinen ja ylpeä hänestä, koska voittaakseen minut hänen pitäisi olla maailman paras. Luulen, että hänkin on ylpeä minusta, en tosin voi tietää, miltä tuntuu aina hävitä pikkuveljelleen.

Onko SIM-kortin koodi enne?

Pascal sai teollisen ammattikoulututkinnon loppuun vuonna 2012, josta lähtien hän on keskittynyt sataprosenttisesti urheiluun. Thomas on vain puolipäiväinen urheilija. Harjoituskaudella he harjoittelevat jokaisena päivänä viikossa.

- Entisen valmentajani kanssa harjoittelin vain 5 päivää viikossa, mutta kaikki tehtiin aina täysillä. Nyt harjoittelen joka päivä, mutta osa harjoituksista on kovia ja osa ei. Ainut ero, minkä huomaan, on että nyt harjoittelen urheilijoiden kanssa, jotka ovat parempia kuin minä, joten joudun yrittämään kaikkeni.

Olen todella huono pikajuoksuissa.

Pascal Martinot-Lagarde

- Olen todella huono pikajuoksuissa. Ennätykseni 100 metrillä on 10,94. Kaikki harjoituskaverini juoksevat kovempaa kuin minä. Thomas on aina parempi kuin minä, joten luulen, että hyvällä juoksulla Thomas voisi juosta kilpailuissakin yhtä kovaa kuin minä.

Pascalin seuraava tavoite on juosta alle 13 sekuntia, jonka hän haluaisi tehdä kotikisoissaan Pariisin Timanttiliigassa. Tulevaisuudessa hän toivoo pysyvänsä ehjänä, jotta hän voisi kilpailla aina 35-vuotiaaksi asti. Maailmanennätys on myös Pascalin mielessä.

- Uskon, että maailmanennätykseen tarvitsee täydellisen juoksun, mutta haluan rikkoa sen. Puhelimen SIM-korttini koodi on 1277, joka tulee koripallo pelipaidan numerostani 12 ja postinumerostani 77. Kai se on 12,77 on enne, Pascal nauraa.

Suosittelemme