Hyppää sisältöön

Anu Hälvä ei haikaile enää tv-julkkikseksi

Vastikään 50 vuotta täyttänyt Anu Hälvä on jäänyt tv-katsojien mieleen Metsoloista ja Blondi tuli taloon -sarjasta. Parhaillaan Lahdessa kesäteatteria tekevä Hälvä viihtyy nykyään paremmin ohjaajan kuin näyttelijän roolissa.

Myllysaaren kesäteatterilaiset
Kuva: Tuija Veirto / Yle
Tuija Veirto

Anu Hälvä nousi 1990-luvulla koko kansan tietoisuuteen tv-sarjojen nosteessa. Viime vuosina häntä ei juuri ole julkisuudessa näkynyt, vaikka tv-roolit pysyvät edelleen suuren yleisön mielessä.

– Viimeisestä tv-roolistani on jo parikymmentä vuotta, mutta hämmästyttävän hyvin esimerkiksi Blondi ja Metsolan Helena vielä muistetaan.

Hälvä uskoo, että nykyään tv-sarjojen näyttelijöillä on helpompaa kuin ennen.

– Ei 90-luvulla ollut tv-sarjojakaan kuin muutamia ja kun tarjonta oli vähäisempää, nousi helpommin framille. Nykyään kattaus on laaja. Sinne hukkuu, eikä naama jää pitkäksi aikaa mieleen.

Viimeisestä tv-roolistani on jo parikymmentä vuotta, mutta hämmästyttävän hyvin esimerkiksi Blondi ja Metsolan Helena vielä muistetaan.

Anu Hälvä

Ohjaaja paikalla

Musiikkitieteen maisteriksi opiskellut ja opperalaulajan koulutuksen saanut Anu Hälvä on gradua vaille teatteritieteen maisteri. Omien sanojensa mukaan hän harrastaa opiskelua.

Hälvän alkukesä on kulunut tiiviisti Lahden Myllysaaressa lähiaikoina ensi-iltansa saavan kesäteatterinäytelmän järjestelyissä. Hän tuottaa esityksen yhdessä saaren ravintolayrittäjien kanssa.

Myllysaari on ohjaajalle tuttu ja mieluisa paikka. Kun ensimmäisen kesän jälkeen kesäteatterille ei löytynyt jatkajaa, Hälvälle soitettiin. Tämä tarttui tilaisuuteen oitis.

– Yrittäjät ovat minulle tuttuja, olen aiemmin esiintynyt muutamissa heidän järjestämissään tilaisuuksissa. Tartuin yhteistyötarjoukseen mielelläni, kertoo yhdessä ravintoloitsijoiden kanssa produktion tuottava ohjaaja.

Anu Hälvän mukaan Elämysloma on ”perinteistä kesäteatteria”.

– Ammattinäyttelijöiden esittämänä, Hälvä painottaa.

Esityspaikkana on Myllysaareen kesäravintolan vieressä sijaitseva venevaja.

Alkuperäisteksti on Eeva-Kaarina Kolsin. Näytelmässä idearikas isäntä keksii pieleen menneiden bisnesten jälkeen alkaa järjestellä elämyslomia luonnosta vieraantuneille kaupunkilaisille.

Siinä sivussa sotkeutuvat rahojen ohella ihmissuhteet. Rakkauttakin on ripaus tarjolla.

– Käsikirjoitus elää viimeiseen asti. Paljon on improvisoitu ja otettu mukaan ideoita näyttelijöiltä, Hälvä kertoo.

Vilahdan näyttämöllä ihan pikkuisessa roolissa. Siis niin pienessä, että rooliin ei olisi kannattanut palkata ketään. Halvaksi tuli tuottajalle

Anu Hälvä

Kätevä emäntä kiittää

Viimeiset pari viikkoa ennen näytelmän ensi-iltaa kuluvat tiiviisti Myllysaaressa. Sitä ennen näytelmää on harjoiteltu muun muassa Hälvä-Sallisten kotipihalla Espoossa.

Myös aviomies Petteri Sallinen näyttelee esityksessä.

– Tässä kävi nyt niin, että kun perinteisesti kesäteatteri siirtyy sisätiloista ulos, me siirrymme ulkoa sisälle, vitsailee tositelevisiotähti Suvituuli Vainiota näyttelevä ”Kätevä emäntä” Minna Kivelä.

Ohjaaja on antanut ryhmälleen paljon vapauksia.

– Anu antaa meidän temmeltää, mutta katsoo päältä ja hillitsee tarvittaessa. Ei siltä nyt ihan kaikki mene läpi, Kivelä kiusoittelee.

Myös ohjaajalla itsellään on näytelmässä pieni rooli.

– Vilahdan näyttämöllä ihan pikkuisessa roolissa. Siis niin pienessä, että rooliin ei olisi kannattanut palkata ketään. Halvaksi tuli tuottajalle, Anu Hälvä nauraa.

Suosittelemme sinulle