Hyppää sisältöön

Petoaita ei pitänyt susia pois lammasaitauksesta Tohmajärvellä – lauma raateli kolme lammasta

Sudet tunkeutuivat sähköistetyn petoaidan ali lammaslaitumelle Tohmajärven Kaurilan kylässä. Lampuri löysi keskiviikkoaamuna kolme emolammastaan raadeltuna laitumelta. Nyt tilan 400 lammasta pidetään visusti sisällä.

Kuva: Anna Enges
Marja-Liisa Kämppi

Sudet ovat raadelleet useita lampaita Tohmajärven Kaurilan kylässä.

Lampuri Helinä Leppänen löysi keskiviikkona kolme lammasta raadeltuna reilun kolmen hehtaarin aitauksesta. Kyseessä oli lammastilan ensimmäinen petovahinko.

Petojen kynsiin joutuneista lampaista kaksi oli harvinaisia kainuunharmaa-rotuisia emolampaita ja yksi kantava suomenlammasuuhi.

Lampuria surettaa eläinten kohtalo ja harmittaa arvokkaiden jalostuseläinten menetys senkin vuoksi, että petoihin oli tilalla varauduttu.

- Petoaidattua laidunta on meillä yhteensä 20 hehtaaria, joten turvallisuuteen on satsattu. Aita on 140 senttia korkea ja siinä on 6-7 sähkölankaa, joista saa selvästi kovemman sähköiskun kuin normaalista sähköpaimenesta. Silti sudet olivat päässeet aidan sisälle, Helinä Leppänen kertoo.

Sähköiskut eivät tehonneet

Sudet olivat kaivaneet tiensä aitaukseen petoaidan alitse ja saaneet jäljistä päätellen myös sähköiskuja.

Yli 30 vuotta Tohmajärvellä petoyhdyshenkilönä toiminut Jukka Kolehmainen kohtasi nyt ensimmäistä kertaa tapauksen, jossa petoaita ei estänyt susien pääsyä kotieläinten aitaukseen.

- Aita testattiin aamulla ja sähkö oli päällä. En ole kuullut tällaisesta muualtakaan, tähän asti petoaita on pitänyt pedot poissa, Kolehmainen ihmettelee.

Petoyhdyshenkilö arvelee, että kerran lampaiden makuun päässeet sudet yrittävät saman lammaslauman kimppuun uudelleen.

- Jälkien perusteella siellä on käynyt kaksi aikuista ja useampia pentuja, joita nyt opetetaan metsästämään.

Sudenpennut varttuneet tavallista aiemmin

Kolehmainen uumoilee, että Tohmajärvellä on ensi syksynä vaikeaa metsästää koiran kanssa.

- Täällä on tehty havaintoja jo kahdesta susilaumasta ja vielä yksi pentue on vain vähän pohjoisempana. Harmittaa koirametsästyksen puolesta, itsekin ajokoiran omaava petoyhdyshenkilö tuumii.

Nyt seudulla odotetaan, tuleeko lisää petovahinkoja ja saadaanko sudenmetsästykseen ehkä poikkeuslupia. Kaurilassa pidetään joka tapauksessa toistaiseksi koko yli 400 lampaan lauma sisällä öisin, vaikka se aiheuttaakin päivittäin lisätyötä hoitajille.

- Sekä minä että lampaat nukumme näin rauhallisemmin yöt, Helinä Leppänen perustelee vaivannäön.

Lampaiden raatelusta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Suosittelemme sinulle