Hyppää sisältöön

Rakkaudesta jalkapalloon – yhden opiskelijan radio-ohjelma kasvoi maanlaajuiseksi tv-ohjelmaksi

Tulevat media-alan ammattilaiset kiertävät kaikki Veikkausliigan kaupungit. Tarkoituksena on edistää suomalaista jalkapallokulttuuria.

Kuva: Aila Mulari

Turun Kupittaan jalkapallostadionin reunalla seisoo seitsenhenkinen Keskiympyrä Tour -kuvausryhmä. Ote on kuin ammattilaisilla. Erona on, että suurin osa ryhmän jäsenistä on vasta lopettelemassa opiskelujaan. Sen ei kuitenkaan anneta vaikuttaa laatuun.

– Kyllä me ihan ammattimaisesti halutaan tätä tuotantoa tehdä. Halutaan ajatella itseämme media-alan ammattilaisina, kuvaa tilannetta toinen juontajista ja idean isä Ville Makkonen.

Yötä kavereiden tykönä

Kuukauden aikana ryhmä kiertää kaikki Veikkausliigan 11 paikkakuntaa ja 12 joukkuetta. Jokaisessa kaupungissa kuvausryhmä viipyy pari kolme päivää, jonka jälkeen on muutaman päivän tauko.

– Parin päivän aikana kuvataan joukkueiden toimntaa, haastatellaan pelaajia, valmentajia, kannattajia ja junioreita. Kaikkea mikä liittyy jalkapalloseuraan, Makkonen kuvaa päivien kulkua.

Ville Makkonen Kuva: Aila Mulari

Onneksi suurimmasta osasta kaupunkeja löytyy joku tuttu, jonka luona yöpyä. Muuten tuotanto on rahoitettu itse sekä verkossa kerätyllä rahoituksella. Merkittävä tekijä on myös Iltalehden Netti-TV, jonka kautta ohjelma ajetaan myöhemmin ulos.

– Kyllähän tällaiseen saisi upotettu rahaa vaikka kuinka paljon, mutta me teemme tätä rakkaudesta lajiin. Meiningillä, että me emme tule hyötymään tästä rahallisesti millään tavalla. Kunhan saadan tehtyä, niin se on tärkeintä meille.

Palautetta aina päävalmentajalta saakka

Makkonen aloitti opiskelunsa kolme vuotta sitten silloisessa Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa. Alusta pitäen tarkoituksena oli tehdä ohjelmaa itselle läheisestä aiheesta.

– Keskiympyrä-radio-ohjelma alkoi syksyllä 2011. Halusin tehdä radio-ohjelmaa, jossa pääsee puhumaan jalkapallosta, koska se on rakas asia itselleni.

Seuraavana vuonna juontajapariksi löytyi opiskelunsa samassa paikassa aloittanut Tommi Helminen. Nyt Helminen toimii televisioversion toisena juontajana.

Halusin vain tehdä radio-ohjelmaa, jossa pääsee puhumaan jalkapallosta, koska se on rakas asia itselleni.

Ville Makkonen

– Saimme tosi hyvää palautetta radio-ohjelmasta aina maajoukkueen päävalmentajalta lähtien. Nyt sitten ajateltiin, että kun radio-ohjelma siinä muodossa loppuu ainakin toistaiseksi, niin haluttiin jatkaa tätä Keskiympyrää jollain tavalla, Makkonen kertoo.

Myös Makkosen kohdalla opiskelut lähestyvät loppuaan. Rakkaus jalkapalloa kohtaan pysyy yhä esillä.

– Ei mulla ole mitään neljän vuoden päästä sovittuna. Että Venäjän jalkapallon MM-kisat voin selostaa.

Suosittelemme sinulle