Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Erittäin voimakas taifuuni saapumassa Japaniin

Taifuuni Neoguri on osumassa hyvin lähelle Okinawaa. Neoguri saavuttaa todennäköisesti voimakkaimman myrskyluokan eli sen tuulet puhaltaisivat yli 70 metriä sekunnissa.

Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tyynellä valtamerellä voimistuu taifuuni Neoguri. Myrskyn voimakkuus on nyt 5-portaisella asteikolla mitattu toiseksi korkeimmalla, 4. tasolla.

Neoguri liikkuu luoteeseen ja sen odotetaan saapuvan Japaniin kuuluvalle Okinawan saarelle tiistaina.

Säätieteilijöiden mukaan merivesi on lämmintä, 30–31-asteista, ja yläilmakehän liikkeet alueella ovat rauhallisia. Myrsky voi siis edelleen voimistua 5. asteen trooppiseksi hirmumyrskyksi ennen Okinawalle saapumistaan.

Tuolloin jatkuvan tuulen nopeus olisi noin 72 metriä sekunnissa ja puuskissa jopa 87 metriä sekunnissa, kertoo uutiskanava CNN.

Taifuunit ovat yleisiä tässä osassa Tyyntämerta. Okinawa ja myös siellä olevat Yhdysvaltain sotilastukikohdat ovat hyvin varautuneita myrskyihin. Säätieteilijät varoittavat kuitenkin Neogurin voimasta. Myrskyn voimistumiselle ei ole mitään esteitä ja meri on syvä, joten aallot kehittyvät valtaviksi, jopa 9-metrisiksi.

Olennaista on myrskykeskuksen reitti. Nyt näyttää siltä, että se ohittaisi saaren satakunta kilometriä sen eteläpuolelta. Tässä tilanteessa pahimmat tuulet eivät osuisi saareen.

Okinawan jälkeen myrskyn ennustetaan kääntyvän koilliseen. Se saapuisi keskiviikkona Japanin Kyushun saarelle. Neogurin ennustetaan hieman heikkenevän ennen Japaniin tuloaan, mutta se olisi silti 3. tason taifuuni, joten tuhoja on odotettavissa. Ensimmäisenä myrskyn tiellä olisi Nagasakin suurkaupunki.

Ennusteen mukaan taifuunin reitti kulkee koko Japanin saariryhmän yli. Vaikka myrsky heikkenee, on Japani saamassa viikon aikana huikean sademäärän.

Suosittelemme