Hyppää sisältöön

Kirjanselkärunous saa näkemään kirjahyllyn uusin silmin

Kuopion kaupunginkirjaston lanseeraama kilpailu on saanut ihmiset liikkeelle. Runojen kuvaaminen on osa prosessia.

Kirjoja pinossa kivellä
Kuva: Anu Pöntinen / Yle
Anu Pöntinen

Runoja on tehty iät ja ajat valmiita sana-aineistoja hyödyntäen – milloin runoja kootaan sattumanvaraisesti sanakirjoista, milloin sanomalehdistä tai puhelinluettelosta.

Kuopion kaupunginkirjasto kannustaa ihmisiä katsomaan sillä silmällä nyt kirjahyllyynsä. Kirjasto on lanseerannut kilpailun, jossa runo muodostetaan kirjanselistä. Siis, etsitään kirjahyllystä kirjoja, joiden nimet muodostavat runon tai tarinan ja kuvataan se.

Kesäkuun alussa käynnistynyt kirjanselkärunokilpailu on kirvoittanut lukijoiden luovuutta lähes ruuhkaksi asti. Kuopion kaupunginkirjaston järjestelmä- ja verkkopäällikkö Liisa Rossin mukaan kisaan on kuukauden aikana saapunut jo yli kaksisataa runoa.

– Mukana on vakavia ja humoristisia runoja, ihmissuhderunoja, yhteiskunnallisia runoja, uusista ja vanhoista kirjoista tehtyjä runoja ja jopa eri kielillä tehtyjä runoja. Lapsetkin ovat osallistuneet, Rossi iloitsee.

Kaunis kuva vahvistaa tunnelmaa

Rossin mukaan kisan osallistumis- ja jakelukanavana juuri sosiaalinen media soveltuu tämänkaltaisiin tempauksiin hyvin. Kirjanselkien kuvaaminen on myös luonteva osa runoilua; kirjat on usein aseteltu kauniisti ja onpa otoksia somistettu erilaisin koristeinkin.

– Moni on sanonut, että kilpailun myötä omaa kirjahyllyä tulee paitsi siivottua, myös katsottua ihan uusin silmin. Tähän voi jäädä koukkuun!   

Heinäkuun loppuun asti kestävään kilpailuun tulleita runoja julkaistaan Facebookissa, Twitterissä sekä kirjaston omilla verkkosivuilla. Voittajaruno valitaan arpomalla. 

Suosittelemme sinulle