Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Japanissa annettiin korkein mahdollinen varoitus supertaifuuni Neogurin takia

Maan ilmatieteen laitoksen mukaan Okinawalle tulossa oleva myrsky voi olla yksi viime vuosikymmenten pahimmista.

Japanissa annettiin korkein mahdollinen varoitus supertaifuuni Neogurin takia. Neoguri saapuisi Okinawalle arviolta tiistaiaamuna. Maan ilmatieteen laitoksen mukaan tulossa oleva myrsky voi olla yksi viime vuosikymmenten pahimmista.
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Japanin ilmatieteen laitos on antanut korkeimman mahdollisen tason varoituksen maata lähestyvän Neoguri-taifuunin vuoksi. Kaikki 55 000 asukasta on määrätty evakuoitumaan Okinawan saariryhmään kuuluvilta Miyako-saarilta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kohti Okinawaa matkaava taifuuni on tuomassa mukanaan voimakkaita tuulia, rankkoja sateita ja korkeita aaltoja, ja myrsky voi olla yksi viime vuosikymmenten pahimmista.

Korkein mahdollinen varoitustaso tarkoittaa sitä, että taifuuni aiheuttaa hengenvaaraa ja mahdollisesti vakavia aineellisia vahinkoja.

Tuulen voimakkuus puuskissa on jopa 75 metriä sekunnissa. Aallot saattavat nousta jopa 14-metrisiksi, ilmatieteen laitos varoittaa. Taifuunin on ennustettu tuovan Okinawalle 80 milliä sateita tunnissa.

Neogurin ennustetaan saapuvan Okinawalle tiistaiaamuna. Taifuunin ennustetulla reitillä sijaitsevien Miyako-saarten asukkaita on kehotettu evakuoitumaan muun muassa kunnallisiin rakennuksiin, pelastusviranomaisen edustaja Katsuhiro Koja kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Aiemmin viranomaiset ovat kehottaneet alueen asukkaita pysyttelemään sisätiloissa ja evakuoitumaan tarvittaessa. Yhdysvaltain lentotukikohdasta on viety pois joitakin lentokoneita.

Taifuunin odotetaan heikkenevän ennen kuin se etenee Japanin pääsaarille, näillä näkymin keskiviikkona. Kyushun alueella on jo saatu rankkasateita, ja viranomaiset varoittavat tulvien ja maanvyöryjen riskistä.

Suosittelemme