Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Viron pantittomat tölkit tukkivat Vantaan jätevoimalan laitteita

Sekajätteen mukana polttokattilaan päätyy paljon etenkin Virosta tuotuja pantittomia alumiinitölkkejä. Sulaessaan alumiini tukkii koneita ja aiheuttaa Vantaan Energialle ylimääräisiä kuluja.

Oluttölkkejä kaupan hyllyssä.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Saija Nironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesävirvoke nautitaan nykyään usein virolaisesta tölkistä ja pantittomana jätteenä se päätyy monesti käytön jälkeen sekajätteeseen. Pääkaupunkiseudulla sekajäte matkaa lopulta Vantaan uuteen jätevoimalaan, jossa alumiinitölkeistä aiheutuu ongelmia.

– Käytännössä alumiini sulaa polttokattilassa ja saattaa jumittaa laitteita. Lisäksi se aiheuttaa tuhkan seassa tukkeumia tuhkakuljettimiin ja tuo sitä myötä meille myös turhia kuluja, sanoo projektijohtaja Kalle Patomeri Vantaan Energiasta.

Laitoksen koekäytössä huomattiin, että tölkkejä saapuu voimalaan melko paljon ja kuluttajia kannustetaankin kierrättämään ahkerammin.

– Kierrätettävänä tavarana alumiini on arvokas materiaali, joten toivoisimme, että ihmiset laittaisivat alumiinitölkit sinne palautusautomaatteihin, vaikka niistä ei saisikaan panttia, sanoo Patomeri.

Mikäli kaupan palautuskone ei huoli pantittomia tölkkejä, HSY neuvoo sivuillaan toimittamaan tölkit metallinkeräykseen.

Jätevoimala läpäisi luotettavuustestin

Vantaan jätevoimala on ollut keväästä asti koekäytössä ja kahden kuukauden mittainen luotettavuusajo saatiin päätökseen viime viikolla.

– Koekäytössä ei ilmennyt mitään suurempia ongelmia ja se tarkoittaa sitä, että laitos on periaatteessa jo nyt normaalissa täydessä ajossa.

Kaukolämpöä ja sähköä tuottava laitos otetaan kuitenkin virallisesti tuotantokäyttöön vasta alkusyksystä.

– Vielä puuttuvat suorituskykytestit, jotka tehdään elokuussa. Lisäksi laitoksen eri laitteita parannellaan vielä heinä-elokuun aikana ja pihatyöt valmistuvat tuossa elo-syyskuun aikana. Sitten pitäisi kaiken olla valmista.

Jätevoimalan on tarkoitus käsitellä vuodessa 320 000 tonnia jätettä, joka kerätään pääkaupunkiseudulta.

Suosittelemme