Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Neoguri-taifuuni riepottelee Japania – astronautit kuvasivat myrskyn liikkeitä avaruudesta

Taifuunin ennustetaan olevan voimakkaimmillaan tänään tiistaina, kun sen keskus ohittaa Okinawan saariryhmän. Lähes puolta miljoonaa ihmistä on kehotettu hakeutumaan suojaan.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation (NOAA) satelliittikuva taifuuni Neogurista Okinawan yllä 8. heinäkuuta 2014.
Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation (NOAA) satelliittikuva taifuuni Neogurista Okinawan yllä 8. heinäkuuta 2014. Kuva: NOAA / Handout / EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Japanin Okinawasaarilla taifuuni Neogurin myrskytuulet ja rankkasateet ovat ajaneet lähes puoli miljoonaa ihmistä hakemaan suojaa ja aiheuttaneet satojen lentojen perumisen.

NHK-kanavan mukaan yksi veneilijä on kuollut ja useat ihmiset ovat saaneet lieviä vammoja.

Neoguri on heikentynyt supertaifuunista taifuuniksi, mutta se on edelleen voimakas: myrskytuulten nopeus on puuskissa jopa yli 70 metriä sekunnissa. Meteorologien mukaan taifuuni voi nostattaa jopa 14-metrisiä aaltoja.

Ennusteiden mukaan Neoguri on voimakkaimmillaan tiistaina, kun sen keskus ylittää Okinawan saariryhmän, joka sijaitsee Japanin pääsaarista lounaaseen.

Myöhemmin viikolla taifuunin keskus etenee kohti Japanin pääsaaria heikentyen matkalla. Kyushun saarelle on ennustettu mahdollisia tulvia, ja rankkasateet olivat tiistaina jo alkaneet.

Amerikkalaisastronautti Reed Wiseman ja saksalainen Alexander Gerst ovat kuvanneet läpimitaltaan valtavaa taifuunia Kansainväliseltä avaruusasemalta käsin.

Suosittelemme