Hyppää sisältöön

Egeanmeren saarelta löytyi rohkeita eroottisia kuvia 2 500 vuoden takaa

Kreikkalaisarkeologi Andreas Vlakhopoulousin mukaan kaiverrukset ovat niin selkeitä, ettei niiden motiivista ole epäselvyyttä.

Katriina Töyrylä

Egeanmeressä sijaitsevalta Astypálaian saarelta on löydetty ehkä vanhimmat tähän asti tunnetut eroottiset kaiverrukset, kertoo brittilehti The Guardian.

Kreikkalaisarkeologi Andreas Vlakhopoulos löysi saarella tekemiensä kenttätutkimusten yhteydessä kiveen kaiverrettuna peniksen kuvia sekä rohkeita tekstejä, joissa kerrotaan kahden miehen välisestä seksuaalisesta kohtaamisesta.

Vlakhopoulos on ajoittanut kaiverrukset noin 2 500 vuoden ikäisiksi. Hänen mukaansa kaiverrukset ovat niin suuria ja selkeitä, ettei niiden motiivista ole epäselvyyttä.

Paikalta on löytynyt myös muita kaiverruksia, jotka kuvaavat muun muassa aluksia, tikareita, aaltoja ja spiraaleita. Niiden kykladista taidetta heijasteleva tyyli on saanut tutkijat arvioimaan, että piirrokset ovat 500–600-luvulta ennen ajanlaskumme alkua.

Arkeologit arvelevat, että alueella on aikoinaan saattanut sijaita varuskunta.

Kivikirjoituksiin perehtyneen Angelos Matthaioun mukaan kaiverrukset antavat paitsi arvokasta tietoa yksityiselämästä antiikin Kreikassa myös kertovat kirjoitustaidosta, sillä eräänkin eroottisen tekstin kirjoittajalla oli hänen mukaansa hyvä kirjoitustaito.

Vlakhopouloksen mukaan harvinaista on, että kaiverruksissa ei pelkästään ilmaista seksuaalista halua, vaan puhutaan itse seksiaktista. Tekstin aikamuoto viittaa myös siihen, että kyseisillä miehillä oli pidempi seksisuhde.

Vlakhopoulous huomauttaa tiedossa olevan, ettei miesten välinen seksuaalinen halu ollut tabu antiikin Kreikassa.

Suosittelemme sinulle