Hyppää sisältöön

Antti Rinne: Perintövero ei ole kateusvero

Valtiovarainministerin mukaan perintöverossa on kyse oikeudenmukaisuudesta, kun varallisuutta on alkanut kasautua ikäpolvien vaurastuttua.

Antti Rinne. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Hannele Muilu

Valtiovarainministeri Antti Rinteen mielestä perintövero ei ole kateusvero, niin kuin pääministeri Alexander Stubb on sanonut.

Rinne ei anna toiveita, että yritysten sukupolvenvaihdoksiin tulisi verohuojennuksia.

Valtiovarainministerin (sd.) mukaan perintöverossa on kyse oikeudenmukaisuudesta, kun varallisuutta on alkanut kasautua ikäpolvien vaurastumisen myötä.

– En näe sitä kateusverona, niin kuin pääministeri on jossain todennut. Minusta se on vero, joka varallisuuteen liittyvänä on oikeudenmukaisuuden näkulmasta tärkeä.

Valtiovarainministerille myös verokertymä on tärkeä. Perintövero tuottaa valtiolle 650 miljoonaa euroa.

Hallitusohjelmaan kirjattiin, että sukupolvenvaihdosten perontöveroa selvitetään. Rinne ei kuitenkaan anna toiveita suuriin muutoksiin. Yritykset saavat jo verohuojennuksia eli koko omaisuutta ei oteta sukupolvenvaihdoksissa verotuksen pohjaksi.

Rinne sanoo, että hyvityksiin käytetään nyt 80 miljoonaa euroa.

– Se on aika iso määrä suhteutettuna perintöverokokonaisuuteen. Luulen, että tässä ei liikkumavaraa ole olemassa.

Hänen mukaansa voidaan silti miettiä, tuleeko perintövero liian nopeasti yrityksen maksettavaksi.

Rinne kommentoi perintöveroa tiedotustilaisuudessa Brysselissä valtiovarainministerien kokouksen yhteydessä.

Ei verokilpailulle

Ruotsi kaavailee tuntuvaa yhteisöveron alennusta. Siinä vero putoaisi 22 prosentista 16,5 prosenttiin. Mikäli alennus toteutuu, Suomessa teollisuus on vaatinut hallitusta helpottamaan myös suomalaisyritysten verotusta, ettei Ruotsi saa lisää kilpailuetua. Suomessa yhteisövero on 20 prosenttia. Rinteen mukaan Suomi ei ole lähdössä verokilpailuun Ruotsin kanssa

–  Mielestäni olisi tärkeää päästä verokilpailusta irti. Suomen perusajatus on, että nimenomaan yhteisöverokantaa pitäisi pystyä harmonisoimaan Euroopassa.

Joustavuutta sopimusten sisällä

EU:n puheenjohtajamaana aloittanut Italia on ryhtynyt rummuttamaan voimakkaasti talouskasvun puolesta ja vaatimaan taloussopimuksista joustamista.

Rinne sanoo, että kaikki EU-valtiovarainministerit seisovat kasvu- ja vakaussopimuksen takana. Sopimuksen mukaan esimerkiksi julkinen velka ei saa ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Rinteen mukaan joustavuutta voidaan etsiä rikkomatta sopimusta.

– Mitä Italia ajaa, selvisi minulle näiden kahden päivän aikana hyvin. Italiakaan ei pyri mihinkään sellaiseen, mikä menisi velka- ja vakaussäännösten ulkopuolelle.

Rinne tosin kehotti jo eilen euroryhmän kokouksen alla kuuntelemaan, mitä Italia sanoo.

Rinne itse on puhunut elvytyksen puolesta pitkin kevättä ja sai siitä puumerkkinsä hallituksen ohjelmaan juhannuksen alla. Eilen euroryhmän kokouksessa Rinne esitteli kollegoilleen Suomessa sovittua kasvupakettia.

Suosittelemme sinulle