Hyppää sisältöön

Mätäjoki elpyy yli vuoden takaisesta liuotinvuodosta

Mätäjokeen valui satoja litroja vaarallista liuotinta viereisestä maalitehtaasta runsas vuosi sitten. Jokeen istutettu taimenkanta osin kuoli vuodon takia.

Kuva: Jarno Virtanen / Yle
Matti Konttinen

Liuotinvuodosta kärsinyt Helsingin Mätäjoki on elpymässä ennalleen. Virtavesien hoitoyhdistyksen puheenjohtajan Esa Lehtisen mukaan jokeen on istutettu keväällä taimenenmätiä ja jokea on soraistettu.

Lehtisen mukaan syksyllä nähdään nousevatko meritaimenet jokeen kutemaan, jolloin luonnonlisääntyminen lähtisi käyntiin.

– Ainakin elvyttämistoimet luovat uskoa siihen, että kalasto elpyy entiselle tasolleen. Toivottavasti pääsemme todellisiin tavoitteisiin, että joesta tulee taimenen luontainen lisääntymisvesistö. Sehän on ollut tavoite jo melkein kymmenen vuotta, Lehtinen kertoo.

Mätäjokeen valui satoja litroja vaarallista liuotinta viereisestä maalitehtaasta runsas vuosi sitten. Jokeen istutettu taimenkanta osin kuoli vuodon takia. Liuotinvuodon aiheuttanut Teknos on luvannut osallistua joen kunnostukseen useaksi vuodeksi eteenpäin.

– He [Teknos] ovat rahoittaneet mäti-istutuksia ja soramateriaalia. He ovat suhtautuneet myönteisesti meidän tavoitteisiin, Lehtinen kiittelee.

Suosittelemme sinulle