Hyppää sisältöön

Lähi-itä leimuaa: Satoja ilmahyökkäyksiä ja raketti-iskuja päivässä – Israel kutsuu reserviläisiä palvelukseen

Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamas-liikkeen välinen avoin sota on hyvin lähellä. Israel harkitsee valtaavansa Gazan uudelleen.

Israelilaissotilaita panssarivaunuissaan Gazan ja Israelin raja-alueella 8. heinäkuuta 2014.
Yrjö Kokkonen

Israelin ja palestiinalaisten konflikti on kiihtynyt rajusti viimeisten kahden päivän aikana. Israel käynnisti tiistaina laajan ilmaiskuoperation saadakseen rakettitulituksen Gazasta loppumaan.

Operaatio Suojareunan (Protective Edge) aikana on kahdessa päivässä tehty Gazaan jo 430 ilmahyökkäystä, kertoi Israelin ilmavomien kenraali Moti Almoz keskiviikkoaamuna.

Kenraalin mukaan iskujen kohteina on ollut mm. 120 rakettien laukaisualustaa, kymmenen Gazaa hallitsevan ääri-islamilaisen Hamas-liikkeen komentokeskusta, kaksi Hamasin johtajan kotia sekä useita tunneleita, joita pitkin Hamas on salakuljettanut tavaroita piiritettyyn Gazaan.

Iskujen uhreista on vaikea saada tietoa. Gazassa toimiva terveysasiantuntija kertoo, että yön aikana olisi kuollut seitsemän ihmistä, joista yksi oli Islamilainen jihad -islamistijärjestön taistelija ja viisi muuta hänen sukulaisiaan. Lisäksi yksi muun järjestön taistelija kuoli Gazan pohjoisosassa.

Al-Jazeera-uutiskanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Israelin operaation aikana Gazassa on kuollut 27 ihmistä ja 130 loukkaantunut.

Keskiviikkoaamun aikana on tehty jo 130 ilmahyökkätystä Gazaan, kertoo armeijan tiedottaja.

Palestiinalaismies kerää tavaroitaan Israelin ilmaiskussa tuhoutuneesta kodistaan Beit Hanussa, Gazassa 9. heinäkuuta 2014.
Palestiinalaismies keräsi tavaroitaan Israelin ilmaiskussa tuhoutuneesta kodistaan Beit Hanussa, Gazassa 9. heinäkuuta 2014. Kuva: Mohammed Abed / AFP / Lehtikuva

Syyrialaisia pitkän kantomatkan raketteja

Gazasta ammutaan silti raketteja Israeliin hellittämättä. Israeliin on ammuttu viime viikkojen aikana noin 250 rakettia ja kranaatinheittimen ammusta. Yksin tiistaina Gazasta ammuttiin Israeliin 120 räjähdettä.

Raketteja on ammuttu useisiin Israelin kaupunkeihin, mm. Tel Aviviin ja Jerusalemiin. Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä Iron Dome tuhosi ilmassa 23 rakettia mm. Ashdodin ja Ashkelonin kaupunkien yltä.

Rakettien aiheuttamat aineelliset tuhot ovat jääneet suhteellisen vähäisiksi, mutta asukkaat joutuvat olemaan pelon vallassa ja pysyttelemään pommisuojissa.

Israelin armeijan mukaan Hamasin taistelijat ovat ottaneet käyttöön Syyriassa valmistetut M302-raketit, joiden kantomatka on 90 - 160 kilometriä. Maaliskuussa Israelin laivasto pysäytti Gazaan matkalla olleen iranilaisen laivan, jonka lastina oli 40 M302-rakettia, kertoo israelilainen Jerusalem Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Israel kutsuu aseisiin 40 000 reserviläistä, mahdollisesti uuden Gazan valtauksen varalta. Israelin johto on sanonut, että valtaus on mahdollinen, mutta ei toistaiseksi ajankohtainen.

Savupilvet nousevat Israelin Gazassa sijaitsevan Rafahin lentokentälle tehdyn ilmaiskun seurauksena 7. heinäkuuta 2014.
Israel iski Gazan kansainväliselle lentokentälle Rafahiin 7. heinäkuuta 2014. Kuva: Said Khatib / AFP / Lehtikuva

Suosittelemme sinulle