Hyppää sisältöön

Tapakouluttaja hämmästelee kiroilun sallimista radiossa ja televisiossa

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä on saanut tarpeekseen kiroilun yleistymisestä. Hänen mielestään on valitettavaa, että kiroilu sallitaan nykyisin jopa televisiossa ja radiossa. Suonperä toivoo kansalta yhteistä ryhtiliikettä noitumisen vähentämiseksi.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä. Kuva: YLE / Sami Tammi
Sarah Laukkanen

Suomessa ei ole koskaan kiroiltu niin paljon ja yleisesti kuin nykyisin. Tähän on havahtunut tapakouluttaja Kaarina Suonperä. Hän on kiinnittänyt huomionsa mm. siihen, että televisio-ohjelmissa kiroilua kuulee pahimmillaan päivittäin.

– Se on hyvin valitettava havainto. Meillä on paljon sellaisia ohjelmia, joita koko perhe katselee. Valitettavan usein eli päivittäin joutuu kuulemaan erilaisia sanankäyttöjä. Ihmettelen ihan ääneen sitä, että mistä johtuu meillä tämä suunnaton voimasanojen lisääntyminen? Ja miksi siihen ei kukaan puutu?

– Toivoisin kyllä, että esimerkiksi sähköinen viestintä oikein skarppaisi siinä, että ei sallittaisi minkäänlaisissa ohjelmissa mitään kiroilemista, voimasanoja ja noitumista, Suonperä lataa.

Kaarina Suonperän mielestä esimerkiksi radiojuontajan ei pitäisi missään tilanteessa tai millään kanavalla kiroilla. Sosiaalisessa mediassa tai keskustelusivustoilla kiroilua Suonperä ei myöskään hyväksy – ei liioin sitä, että laulujen sanoituksissa käytetään kirosanoja.

Mistä johtuu meillä tämä suunnaton voimasanojen lisääntyminen?

Kaarina Suonperä

– Sanojen köyhyys ei meitä voi vaivata koska meillä on kaunis ja rikas kieli. Jotta oppisimme olemaan kiroilematta ilman että siitä tulee lakisääteinen asia, niin siihen ei tarvita mitään muuta kuin oma viitseliäisyys ja vähän itsehillintää, Suonperä sanoo.

Aina vain pienemmät lapset kiroilevat

Kaarina Suonperä on huolissaan siitä, että aina vain nuoremmat lapset käyttävät kirosanoja. Malli saadaan aikuisilta.

– Se tulee kotoa, se tulee naapurustosta, se tulee ympäristöstä. Niin kauan kuin me aikuiset käytämme näin huonoa kieltä niin sitä nuoremmat oppivat. Pidän sitä nimenomaan lapsia ja nuoria ajatellen täysin sopimattomana meiltä aikuisilta.

– Sivistys ja kulttuuri ovat aina olleet meillä ne vahvat alueet, olemme hyvin sivistynyt kansa ja meitä myöskin pidetään sellaisena. Mutta en ole aikaisemmin huomannut että me kiroilisimme näin paljon, ja siksi toivoisin että siihen tulisi sellainen supisuomalainen ryhtiliike. Nyt sovitaan ettei kiroilla, pidetään vaikka kiroilemattomuusviikkoja, Suonperä ehdottaa.

Suosittelemme sinulle