Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Asuntolaivalle ei löydy Helsingistä paikkaa

Keksijäyrittäjä haluaisia asua huippuekologisessa asuntolaivassa. Helsinki ei anna lupaa, koska laituripaikkoja ei ole kaavoitettu asumiseen.

Asuntolaiva sisältä.
Asuntolaiva sisältä. Kuva: Yle
Jukka Sinervä
Avaa Yle-sovelluksessa

Keksijäyrittäjä Matti Myllymäki osti Yhdysvalloista perheelleen asuinpaikaksi asuntolaivan. Kaksi miljoonaa euroa maksanut laiva on huippuekologinen tuulivoimaloineen, aurinkokennoineen ja vedenkierrätysjärjestelmineen.

Myllymäki koki kuitenkin ikävän yllätyksen, kun hän toi laivan Helsinkiin ja yritti saada sille laituripaikkaa. Laivan säilytykseen löytyi kyllä laituripaikkoja, mutta sellaista laituripaikkaa, jossa laivassa saisi asua ei löytynyt.

Nokkapokkaa kaupungin kanssa

Kolhittuaan asuntolaivaansa ensin muutamassa sopimattomassa laiturissa, Matti Myllymäki ajoi laivan viime vuonna Herttoniemenrantaan. Paikka oli hänen mielestään hyvä, mutta Helsingin kaupunki ei pitänyt ajatuksesta, että Myllymäet asuisivat laivassa.

Laiva sai jäädä viime talveksi Herttoniemeen, mutta ilman asukkaita. Keväällä siten tuli laivallekin häätö.

Asuntolaiva siirrettiin Mustikkamaalle telakkalaituriin.

-Paikka on aivan loistava, mutta täälläkään laivassa ei saa asua, koska laituria ei ole kaavoitettu asumista varten, kertoo Matti Myllymäki.

Nyt Myllymäki alkaa olla kypsä kaupungin kummallisiin määräyksiin.

-Tämä tilanne on aivan älytön. Helsinki mainostaa olevansa merellinen kaupunki, mutta asuntolaivoja tänne ei haluta, ainoana pohjolan pääkaupunkina, hän huomauttaa.

Helsinki osoittaa paikan, mutta ei anna asua

Myllymäen mukaan Helsinki on nyttemmin osoittanut heille Kipparlahdesta laituripaikan asuntolaivalle, mutta paikalta pitäisi ensin häätää pois lahoamassa oleva vene.

- Tosin tässäkin paikassa on kummallinen ehto: siellä ei saa asua laivassa, vaikka se on kaavoitettu asuntolaivoille, ihmettelee Matti Myllymäki.

Hän aikoo jatkaa syksyllä taistelua asuntolaivapaikasta ja oikeudesta asua laiturissa olevassa asuntolaivassaan.

Suosittelemme