Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Outotecille synninpäästö Pien-Saimaan raskasmetalleista

Lappeenranna Pallonlahden pohjasedimentin raskasmetallipäästöt ovat peräisin alueen vanhasta tehdastoiminnasta. Pohjaan kertyneet suurimmat raskasmetallit ovat eri aineita kuin Outotecin päästöt.

Outotec.
Kuva: Tommi Parkkinen/Yle
Minna Kaipainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan Pallonlahdesta löytyneet raskasmetallit johtuvat alueen vanhasta teollisuustoiminnasta. Vanhat, pohjaan kertyneet raskasmetallit ovat pääasiassa eri aineita kuin Outotecin päästöt. Tehtaalla huomattiin viime joulukuussa vuoto, jonka seurauksia ja riskejä tutkittiin.

Pallonlahden rannoilla olleen vanhan toiminnan seurauksena pohjasedimenttiin on kertynyt kuparia, lyijyä, elohopeaa sekä sinkkiä.   Näytteiden perusteella pitoisuudet ovat selvästi kohonneita. Raskasmetallien aiheuttama riski on arvioitu merkittäväksi.

Päästöt tutkittiin koko toiminta-ajalta

Outotecin (ent. Larox) päästöt ovat koko 20 vuoden toiminta-ajan olleen pääosin nikkeliä ja kromia. Vuosien aikana metalleja on päässyt vesistöön enintään muutamia kiloja.

Nikkelistä ja kromista löytyi kohonneita pitoisuuksia viime talvisen päästökohdan välittömästä läheisyydestä. Suurimpina määrinä löytyneet metallit eivät näin ollen ole peräisin Outotecin jätevesistä.

Vesialueen käyttöä ei rajoiteta

Vesialueen käyttöä ei ole tarvetta rajoittaa. Kalat ja ravut ovat syömäkelpoisia. Vedellä ei ole haitallisia vaikutuksia.

Vesialuueen rakennus- ja ruoppausrajoitukset jäävät vielä ympäristöviranomaisten harkittavaksi. Pohjasedimentin raskasmetallit voivat aiheuttaa riskin, jos pohjaa liikutellaan. Vastuu kunnostuksesta ei kuitenkaan lankea Outotecille, koska raskasmetallit ovat peräisin vanhemmasta toiminnasta.

Suosittelemme