Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Onko tämä 19-vuotias ratkaissut valtamerten muoviongelman?

Hollantilainen opiskelija Boyan Slat on saattanut keksiä ratkaisun yhteen globaalisti pahimpaan ympäristöongelmaan. Toimiessaan menetelmä olisi mullistava: kymmenen vuoden kuluttua yli puolet Tyynenmeren jätepyörteen muoviroskista olisi kerätty hyötykäyttöön.

19-vuotias hollantilaismies Boyan Slat on keksinyt keinon, jolla valtamerestä voitaisiin siivota muovijätettä.
Boyan Slat. Kuva: www.theoceancleanup.com
Laura Savolainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vasta 19-vuotias opiskelija Boyan Slat on saattanut keksiä ratkaisun yhteen globaalisti pahimpaan ympäristöongelmaan.

Slat on kehitellyt menetelmän, jolla valtameret voisivat siivota itsensä pinnalla kelluvasta muovijätteestä. Boyanin kehittämä keksintö perustuu valtamerten pyörteisiin, jotka sysäävät pinnalla kelluvat roskat puomien muodostamaan ansaan.

Yle Uutiset tavoitti Boyan Slatin Kreikasta sukelluslomalta. Hän vakuuttaa, että menetelmä toimii, ainakin paperilla.

– Satapäinen tiimimme julkaisi kesäkuussa yli 500-sivuisen tutkimusraportin, jolla todistimme, että se todellakin voi toimia, hän sanoo.

Merten massiivinen muovikuorma on tärkeä saada siivottua, sillä se tappaa mereneläviä, aiheuttaa taloudellisia menetyksiä ja on vaaraksi myös ihmisille, sillä lopulta muovin kemikaalit saattavat päätyä omalle lautaselle.

Yksittäiset ihmiset rahoittajina

Nyt Slat tutkijoineen ja insinööreineen kerää netissä rahaa The Ocean Clean Up -nimisellä kampanjalla hankkeen pilottia varten. Miljoonan dollarin raja rikkoutui tällä viikolla. Keräys alkoi heti raportin julkaisun jälkeen.

– Olen todella onnellinen. Yksittäiset ihmiset ympäri maailmaa ovat lahjoittaneet rahaa idean toteutukseen. Emme uskoneet, että miljoonan dollarin raja ylittyisi näin nopeasti. Keskimääräinen lahjoitussumma on ollut 50 dollaria, hän sanoo.

Kampanjalla on tarkoitus saada kasaan sadan päivän aikana kaksi miljoonaa dollaria, jonka pitäisi riittää prototyypin rakentamiseen.

Pilotti tullaan rakentamaan Tyynenmeren jätepyörteeseen, joka on tunnettu massiivisesta muovilautastaan. Boyan Slat uskoo, että kymmenen vuoden kuluttua hänen menetelmänsä ansioista jätepyörre on lähes puolet nykyistä pienempi.

Aiemmat metodit vaaraksi mereneläville

Boyan Slat kiinnitti ensimmäisen kerran huomiota muoviroskan määrään ollessaan sukeltamassa Kreikassa pari vuotta sitten.

– Vastaan ui muovipusseja enemmän kuin kaloja.

Muovin siivoaminen maailman meristä on valtava urakka. Aikaisemmin sitä on yritetty alusten perässä vedettävillä verkoilla.

– Tällä metodilla siivoaminen kestäisi tuhansia vuosia, maksaisi liikaa ja kalat ja muut merenelävät jäisivät verkkoon kiinni. hän sanoo.

"Epäilijöitä on riittänyt"

Slatin mukaan kalat eivätkä nisäkkäät voi jäädä muovinkeräyspuomien alla olevaan kankaaseen kiinni.

Automatisoitu systeemi kerää muovin talteen ja puristaa sen kasaan. Säiliö tyhjennetään tietyin väliajoin ja muovi pyritään hyödyntämään uudelleen.

– Epäilijöitä on riittänyt. Minulle on sanottu, että urakka on mahdoton. Meri on liian iso, syvä ja myrskyisä.

– Olemme ylimitoittaneet prototyyppiin ihan kaiken varmistaaksemme, ettei rakennelma taatusti mene rikki. Meillä on nyt todella hyvät mahdollisuudet onnistua.

Suosittelemme