Hyppää sisältöön

Ensin oli it, sitten tuli yt, nyt on B&B – alanvaihto aamiaismajoitukseen kannatti

Oulun keskustan alueelta ei hostellimajoitusta tahdo löytyä, mutta lähikunnista löytyy monenlaista majapaikkaa.

Solja Holappa ripustaa pyykkejä kuivumaan
Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Hanna Juopperi

Oulun matkailuneuvonnasta kysellään säännöllisesti erilaisten edullisempien majoitusvaihtoehtojen perään, mutta esimerkiksi budjettimatkailijoiden suosimia hostelleja ei Oulun seudulta liiemmin löydy.

Neuvonnasta kyselijöitä ohjataankin usein leirintäalueille, lähikuntien majapaikkoihin, erilaisten maatilamajoitusten tai bed and breakfastien vieraiksi.

Useimmat näistä löytyvät Oulun lähialueilta, eli matkaa keskustaan kertyy jonkin verran. B&B Laukanrantaa Muhoksella pitävä Solja Holappa kertookin, että maaseutumajoituksesta tullaan usein hakemaan vaihtelua perinteiseen hotellielämään.

– Lomalaisia, hääjuhlien vieraita, kun naapurissa on kaksi suosittua hääjuhlapaikkaa. Elokuussa alkavat liikkua ulkomaalaiset. Talvella on sitten työmatkalaisia ja kurssilaisia. Ihmisiä, joiden mielestä kaikki hotellit ovat samanlaisia, Holappa kuvailee tyypillisiä asiakkaitaan.

Kysyntä yllätti

Jotain tarttis tehdä, eikä eläkkeellekään vielä pääse.

Solja Holappa

Muutama vuosi sitten Solja Holapalla oli edessään sama tilanne kuin niin monella muulla Oulussa it-alalla työskennelleellä. Yt-neuvottelujen jatkuva virta johti lopulta siihen, että työtä ei enää ollut ja itselle oli löydettävä uutta työtä.

– Neljänsissä yt-neuvotteluissa minultakin sitten loppuivat työt. Aikani ansiosidonnaisella mietin, että mitä seuraavaksi, kun jotain tarttis tehdä eikä eläkkeellekään vielä pääse. Ajattelin, että kokeillaan pienimuotoista aamiaismajoitusta yläkerrassamme.

– Ajattelin, että riski ei ole iso, kun aloitan pienesti. Se on kuin tyyliin luudan päältä lattialle putoaa. Starttirahan turvin aloitin. Se on erinomainen asia, kun varauskirja näyttää aluksi pyöreätä nollaa.

Vuosi sitten keväällä Solja Holappa avasi Muhoksella Bed and Breakfast Laukanrannan. Homma on edennyt vauhdilla, sillä juuri äskettäin pihapiiriin valmistui luhtiaitta, jonka myötä majoituskapasiteettia tuli päärakennuksen yläkerran lisäksi neljä huonetta lisää.

– Kysyntä yllätti ja viime syksynä päätimme rakentaa luhtiaitan, jossa on neljä majoitushuonetta ja pesutilat.

Ehtimisen, ei jaksamisen rajoilla

Solja Holappa pyörittää aamiaismajoituksensa arkea yksin. Ja nyt kokoluokka on sopiva.

– Tämä on minun ehtimiseni rajoilla. Ei jaksamisen, mutta ehtimisen, Holappa korostaa.

Arkirutiini on selkeä.

– Kun asiakkaat ovat saaneet vatsan täyteen ja lähtevät pois, minulla alkavat tosi työt. Ensiksi siivoan keittiön ja ruokailutilat. Sitten alkaa pyykkirumba. Ja sitten uudet lakanat valmiiksi paikalleen.

Solja Holappa pyörittää arkea työasunaan mekko, esiliina ja huivi. Ne sopivat mainiosti maaseudun perinteitä uhkuvaan pihapiiriin.

– Nämä on itse asiassa ostettu jo ajat sitten. Isännällä on pussihousut, flanellipaita ja henkselit, Holappa virnistää.

Suosittelemme sinulle