Hyppää sisältöön

Eksoottiset kasvit innostavat viherpeukaloita uusiin kokeiluihin

Viikunaa, banaaneja ja sitruspuita. Puutarha- ja kasvihuonelajikkeiden valikoima on runsastunut huimasti viime vuosina. Kasvava viljelyinnostus on rohkaissut kauppapuutarhoja kasvattamaan ja tilaamaan ulkomailta aiempaa enemmän myös harvinaisempia lajikkeita.

Kuva: Petra Haavisto / YLE
Ari Vihanta

Monet pohjalaiset ovat rohkaistuneet kokeilemaan kasvihuoneissa esimerkiksi viikunaa, minikiivejä ja -banaaneja sekä mandariini- ja sitruunapuita. Myös munakoison taimia ja marjakuusamapensaita kysellään ahkerasti.

Kun ihmiset ovat rohkeita kokeilemaan uutta, myös kauppapuutarhat tohtivat laajentaa tarjontaansa, kertoo kokkolalaisen Taimitaikureiden hortonomi Tiia Ritamäki.

– Kyllähän lajikekirjo on selvästi kasvanut. Kasvihuoneisiin laitetaan monenlaisia sellaisia kasveja mitä ihmiset eivät viisi tai kymmenen vuotta sitten tohtineet kokeilla. Esimerkiksi viime vuosina stevia oli aika outo kasvi, mutta kun se on elintarvikkeiden makeutusaineena yleistynyt, niin samalla sen kysyntä on lisääntynyt taimina ja sitä menee nyt ihan mukavasti kaupaksi, kertoo Ritamäki.

Osa etelästä kotoisin olevista lajikkeista vaatii talvehtiakseen lämmitystä, eikä lämpötila ei saa päästä pakkasen puolelle.

Puutarhaan on tarjolla esimerkiksi viiniköynnöksiä, mariakuusamapensaita sekä lakka- ja mesimarjaa. Jopa pieniä oliivipuun taimia on tarjolla.

Harvinaisemmista lajikkeista tänä vuonna on kyselty avomaalle parsakaalen taimia, salaatteja taimina ja munakoison taimia. Kokeiluihin kannustaa osaltaan Ritamäen mukaan se, että ihmiset haluavat tietää mitä syövät.

Suosittelemme sinulle