Hyppää sisältöön

Afrikkalainen roska ja romu kiertyy käyttötavaraksi

Afrikkalainen kierrätysjäte saa uuden elämän Loviisassa. Suomentaja Jaana Kapari-Jatta kauppaa tavaraa, jotka on tehty esimerkiksi puretuista rukousmatoista ja pullonkorkeista.

Suomentaja Jaana Kapari-Jatta nauttii kesästä Loviisassa. Talveksi hän palaa Gambiaan. Kuva: Yle
Outi Pukkila

Hyvä esimerkki kierrätyksestä ovat senegalilaiset kannelliset korit, joita suomentaja Jaana Kapari-Jatta kauppaa Loviisassa. Ne on tehty kolmimetrisestä heinästä ja puretuista, pestyistä ja suoristetuista ruokousmaton muovilangoista.

– Afrikassa kaikki kierrätetään ja hyödynnetään mikä ikinä voidaan. Jätehuolto eli aasimies vaunuineen on kallis eikä jätteisiin haluta heittää mitään mikä voidaan hyödyntää, kuvaa Kapari-Jatta afrikkalaiskierrätystä.

Meistä ei ole malliksi

Kierrätysideologiaa ei Kapari-Jatan toisessa kotimaassa Gambiassa tarvitse markkinoida. Köyhyys hoitaa väistämättä tavaroille uuden elämän.

– Toivon, etteivät afrikkalaiset lähde lännen tielle tässä asiassa. Meillä kierrätettiin ennen ja sitten ryhdyttiin heittämään tavaraa pois ja nyt opetellaan kierrätystä uudelleen. Olisi hienoa jos Afrikassa keskimmäinen vaihe jäisi toteutumatta, tuumaa Kapari-Jatta.

Ruohonjuuritason auttamista

Jaana Kapari-Jatta tekee ruohonjuuritason kehitysyhteistyötä gambialaisten kanssa. Aiemmin hän toimitti käytettyä elektroniikkaa ja kodinkoneita rekallisen tai pari vuosittain Gambiaan. Tilalle on tullut Loviisa-koulun tukeminen Serekundassa. Ammattikoulussa opetetaan muun muassa tietotekniikkaa, englantia ja ompelemista.

Kesäisin Kapari-Jatta myy länsiafrikkalaisten tekemiä tavaroita ja vaatteita Loviisassa. Työn alla on myös parin lastenkirjan suomentaminen.

Suosittelemme sinulle