Hyppää sisältöön

Anteeksi mikä? - Kansa ei tunne Kansalaisneuvontaa

Kuka kutsutaan apuun, kun kissa on juuttunut puuhun? Miten toimitaan, kun osoite muuttuu tai läheinen kuolee? Jos äiti ei vastaa, eikä hätäkeskustakaan kehtaa turhaan häritä, voi apu löytyä Kansalaisneuvonnasta.

Valtakunnallinen kansalaisneuvontapalvelu aloitti toimintansa marraskuussa 2013.
Kuva: Juha Korhonen / Yle
Marika Paaso

Kansalaisneuvonta (siirryt toiseen palveluun) avattiin viime vuoden lopulla antamaan keskitettyä apua julkisten palvelujen käyttäjille. Suurelle yleisölle palvelu on kuitenkin vielä varsin vieras - eikä ihme, sillä markkinointi on aloitettu laajemmin vasta loppukeväästä.

Apulaisjohtaja Hannu Korkealan mukaan ensimmäinen puoli vuotta on silti ollut lupaava: kysymyksiä satelee jo pari sataa viikossa ja mikä parasta, ihmisiä on myös pystytty auttamaan.

- Odotettavissa on, että meillä on vielä paljon kasvupotentiaalia, kun ihmiset tulevat yhä tietoisemmiksi meidän läsnäolosta.

Kansalaineuvonnasta haetaan apua monenkirjaviin ongelmatilanteisiin. Usein kaivataan oikeusapua ja kysytään neuvoja esimerkiksi valitusten tekemiseen. Ihan kaikkiin kysymyksiin Kansalaisneuvontakaan ei kuitenkaan vastaa. Esimerkiksi yksityisoikeudellisiin asioihin se ei ota kantaa.

- Perusideana on kuitenkin vastata nimenomaan julkisia palveluja koskeviin kysymyksiin, Korkeala korostaa.

Tavoitteena helpottaa hätäkeskustyöntekijöiden taakkaa

Kansalaisneuvonannan tavoitteena on paitsi auttaa kansalaisia hallinnon kiemuroissa, myös vähentää virheellisesti soitettujen hätäpuheluiden määrää ja helpottaa näin hätäkeskustyöntekijöiden taakkaa.

Korkealan mukaan on vielä vaikea sanoa, onko tässä tavoitteessa onnistuttu.

- Jos ajattelee tätä volyymia, joka meillä nyt vielä on ollut, niin vaikutus ei varmaankaan ole ollut kovin näkyvä, koska hätäkeskuksissa soittojen määrä on tietenkin aivan toista luokkaa.

Tilastojen mukaan virheellisesti soitettujen puheluiden osuus on pienentynyt, mutta Korkealan mukaan se ei välttämättä ole Kansalaisneuvonnan ansiota.

- Kehitys on alkanut jo ennen meidän aloittamista, että en ottaisi kunniaa itselleni tai meidän toiminnallamme siitä asiast

Idea on hyvä mutta numero liian pitkä

Hätäkeskus on nimensä mukaisesti tarkoitettu hätätilanteisiin. Sen sijaan asiat, jotka eivät vaadi äkillistä reagointia, voivat tulla Kansalaisneuvonnan selvitettäväksi.

Jos ei tiedä, mihin muualle ottaa yhteyden, niin silloin kannattaa aloittaa meistä.

Hannu Korkeala

Jos esimerkiksi kissa on puussa, on parempi soittaa Kansalaisneuvontaan kuin kuormittaa hätäkeskusta.

- Jos ei tiedä, mihin muualle ottaa yhteyden, niin silloin kannattaa aloittaa meistä. Me opastetaan ihmisiä oikeaan paikkaan, mutta suoraanhan meidän kautta sitä asiaa ei saa hoidettua.

Jyväskylän keskustassa ihmiset pitivät Kansalaisneuvonnan ideaa hyvänä - tosin kukaan ei aiemmin ollut siitä kuullutkaan. He kritisoivatkin palvelun olematonta tiedotusta ja pitivät myös puhelinnumeroa liian pitkänä: 0295000 on vaikea muistaa, kun taas hätänumero 112  on paukutettu kovakalloisimmankin päähän.

Korkealakin harmittelee monimutkaista numeroa.

- Emme saaneet lyhytnumeroa, joten jouduimme turvautumaan valtion yleiseen numerosarjaan, joka valitettavasti on näin pitkä ja hankala.

Suosittelemme sinulle