Hyppää sisältöön

Golfkenttä on turvaton ukkosella

Golfkentän tasainen ja aukea maasto tekee siitä ihmiselle turvattoman ukkossäällä. Salama iskee korkeisiin paikkoihin, ja pelitilanteessa golfaaja on otollinen kohde iskulle.

Kaksi golfaria golf-kentällä.
Kuva: Hanne Kinnunen / Yle
Katja Oittinen

Ilmatieteenlaitoksen tutkija Peter Ukkonen kertoo, että ukkonen pääsee harvoin täysin yllättämään golfkentällä.

– Jyrinä voi kantautua jo parin kymmenen kilometrin päähän, ja se on jo merkkinä ukkosesta. Ukkospilven myös usein huomaa etukäteen, koska se on tumma ja korkea.

– Golfkentältäkin pitäisi ehtiä hyvissä ajoin pois ennen kuin ukkonen on aivan päällä. Viimeistään siinä vaiheessa kun salaman ja jyrinän välillä kuluu vähemmän kuin 30 sekuntia, on syytä hakeutua pois kentältä, Peter Ukkonen opastaa.

Ukkonen sanoo, että maila pystyssä golfkentällä seisova pelaaja on salamaniskulle otollinen kohde, minkä vuoksi kentältä on poistuttava ensitilassa ukkosen alkaessa.

Kainuun golfkentillä pyritään huolehtimaan, että pelaajat poistuvat kentältä ukkossäällä.

Esimerkiksi Katinkullan golfkentällä on muutamia suojapaikkoja ukkossäällä käytettäviksi. Lisäksi golfkentän työntekijät lähtevät kiertämään väyliä kehottaakseen pelaajia poistumaan kentältä. Kajaanin golfkentällä soitetaan lisäksi torvea, joka on merkkinä pelaajille poistua kentältä.

Ukkoselta suojautuminen onnistuu maalaisjärjellä

Tutkija Peter Ukkonen kertoo, että salama iskee korkeisiin paikkoihin. Ukkosen mukaan jo tietämällä sen osaa hakeutua pois suojattomasta paikasta ukkosen noustessa päälle.

Puun alle suojatuminen ukkosella on hengenvaarallista.

Petri Ukkonen

– Esimerkiksi puun alle suojatuminen ukkosella on hengenvaarallista. Puuta voi käyttää suojana, jos sijoittuu puun korkeuden mitan päähän puusta ja menee kyykkyyn.

Ukkosen mukaan auto on ukkosella turvallinen paikka, kunhan ei koske rattiin.

Ilmatieteenlaitoksen nettisivulla (siirryt toiseen palveluun) on annettu suojatumisohjeita ukkosella. Esimerkiksi pyöräilyä ja moottoripyöräilyä kehotetaan välttämään ukkosella.

Suosittelemme sinulle