Hyppää sisältöön

Kulttuurimaisemaan kuuluva Auransilta oli vähällä jäädä rakentamatta

Auransilta on yksi Turun vanhimmista silloista. Nykyisin siltaa pidetään Turun kulttuurimaisemaan kuuluvana, mutta aikanaan Auransillan paikkaa pidettiin sillalle sopimattomana.

Auransilta
Kuva: Paula Koskinen / Yle
Paula Koskinen

Auransilta on yksi Turun vanhimmista silloista. Silta rakennettiin Turun palossa tuhoutuneen Alasillan paikalle vuonna 1907, ja samalla silta muuttui puisesta rautaiseksi.

Savipohjaisuus ei varmaan ole turkulaisia koskaan pysäyttänyt rakentamasta.

Anu Salminen

Sillan rakentaminen herätti vastustusta, sillä paikkaa pidettiin sillalle sopimattomana. Vastustajien mukaan mikään silta ei tulisi kestämään paikassa, jonka maa on savivelliä ja sillan toisesta päästä nousee vielä jyrkkä mäki.

– Savipohjaisuus ei varmaan ole turkulaisia koskaan pysäyttänyt rakentamasta, sanoo Turun matkailuoppaiden Anu Salminen.

Ruuhkainen jugensilta

Tällä hetkellä Auransilta on Turun ruuhkaisimpia siltoja. Vilkkaasta liikenteestä huolimatta harva tajuaa kiinnittää huomiota sillan ulkomuotoon.

Valopylväs
Aikoinaan Auransillan pylväissä olevien lamppujen tilalla oli kaasuvalot. Kuva: Paula Koskinen / Yle

– Tämä on hieno jugendsilta, mutta sitä ei tule katselleeksi. Sillalla olevien valopylväiden soisi olevan vielä paremmin valaistut, jotta jugendtyyli tulisi paremmin esiin, Salminen sanoo.

Ruuhkasta huolimatta silta istuu paikoilleen hyvin ja sopii turkulaiseen kulttuurimaisemaan. Salmisen mukaan harva on nykypäivänä kyseenalaistanut Auransiltaa, vaikka monista muista silloista usein kiistelläänkin.

– Varmasti tämä palvelee näin, ja jos jotakuta ottaa päähän tämä ruuhkaisuus, niin sitten on muita siltoja, joista valita.

Juttu on osa Turun Radion siltasarjaa, jossa toimittaja Jorma Tuominen ja Turun matkailuoppaiden Anu Salminen vierailevat Turun keskustan kahdeksalla sillalla.

Sarjassa ovat ilmestyneet myös:
Martinsilta syrjäytti ylisen förin – "onneksi toinen vielä jäi"
Myllysilta on Turun silloista kuuluisin
Turun Teatterisilta oli siltojen edelläkävijä – viihtymispaikka ja taideteos
Kiistelty Kirjastosilta herättää huomiota ulkonäöllään
Turun Tuomiokirkkosilta huokuu historiaa
Turun Tuomaansillalla voi katsoa 1800-luvulle

Suosittelemme sinulle