Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Rautainen kaivovesi voi tehdä karmivan tempun hiuksillesi

Hiusten peseminen metallipitoisella vedellä voi aiheuttaa yllättäviä kemiallisia reaktioita kampaamossa. Rauta saattaa esimerkiksi kymmenkertaistaa raidoitusaineen tehon, ja lopputuloksena on niin kutsuttu kemiallinen leikkaus.

Hiusvärejä parturi-kampaamossa.
Kuva: Elina Kinos / Yle
Anu Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi viikkoa mökillä ja kaupunkiin. Kampaajalle ja väri päähän. Se voi olla virhe. Mökin porakaivon vesi saattaa olla hyvin kupari- tai rautapitoista, ja kun se jää hiuksiin, yhdessä esimerkiksi hiusvärin kanssa lopputulos voi olla karmiva. Pahimmillaan hius voi leikkautua jopa poikki.

Hiusmuotoilija Nina Miettinen kuopiolaisesta Hiusstudio Artiquesta kertoo, että heilläkin metallipitoisella vedellä hiuksiaan pesseitä tulee vastaan usein.

– Ammattitaitoinen kampaaja havaitsee asian jo hajun perusteella. Tällaisessa tilanteessa hius tulee syväpuhdistaa ennen värikäsittelyä. Se tasapainottaa hiuksen pH:n.

Miettisen mukaan esimerkiksi rauta voimistaa hiusten raidoitusaineen tehon noin kymmenkertaiseksi.

– Jos hius alkaa kuumenemaan, silloin on jo kiire.

Miettisen mukaan kuumenemisreaktio katkaisee hiukset kasassa pitävät rikkisillat, ja huonolla tuurilla lopputuloksena on niin kutsuttu kemiallinen leikkaus.

– Omalle kohdalle näitä ei ole onneksi sattunut, mutta tarina kertoo, että Egyptistä tuotu henna-aine olisi joskus polttanut hiukset permanentin yhteydessä ihan sinisellä liekillä. Kotikampaajille kokeilua en suosittele.

Blondit peseytyvät mieluummin kaupungissa

Hyvin usein kampaajalla vastaan tuleva ongelma on, että metallipitoinen pesuvesi on värjännyt etenkin vaalean hiuksen vihertäväksi. Laboratorion johtaja Paula Muona Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:sta muistuttaa, että normaali vesijohtoverkoston vesi ei koskaan ole niin rauta- tai kuparipitoista, että se värjäisi hiuksia.

Kotikampaajille kokeilua en suosittele

Nina Miettinen

– Yleensä tämä koskee kiinteistöjen omia pora- ja rengaskaivoja, joita ei valvota. Hapan vesi liuottaa metalleja esimerkiksi talon kupariputkista ja se voi värjätä hiuksen vihertäväksi.  

Muonan mukaan voi olla mahdollista, että rautaa tai kuparia irtoaisi myös vanhan kerrostalon putkista. Se on kuitenkin harvinaista.

Hiusten vihreäksivärjäytymisongelma on ihmisten tiedossa jo melko hyvin. Nina Miettinen tietää tapauksia, joissa moni esimerkiksi Kuopion vesijohtoverkoston ulkopuolella asuva käy pesemässä hiuksensa kaverin luona keskustassa.

– Oma käytäntöni on silti aina tiedustella asiakkaalta, missä hän asuu ja millaisia käsittelyjä hiuksiin on viime aikoina tehty. Näin säästytään yllätyksiltä.

Ruskea rantu voi paljastaa

Muona muistuttaa, että raudan ruskea ja kuparin vihreä väri värjäävät hiusten lisäksi myös tekstiilejä.

– Jos esimerkiksi sangossa seisoneeseen kaivoveteen jää selkeää sakkaa, sitä ei välttämättä kannata käyttää pesuvetenä.

Kupari- ja rautajäämät voi paljastaa myös lavuaariin jäävä vihreä tai ruskea rantu. Muona lisää, että myös ruskea, humuspitoinen järvivesi sisältää hieman rautaa, mutta sitä voi käyttää huoletta pesuvetenä, sillä metalli on siinä eri muodossa, jolloin se ei saostu veteen.

Muonan mukaan veden raudan ja kuparin haitat ovat ensisijaisesti teknis-esteettisiä, mutta esimerkiksi vedessä myös esiintyvä mangaani on osoittautunut haitalliseksi terveydellekin.

– Viisainta on tietysti pysytellä vesijohtoverkoston piirissä, mikäli haluaa minimoida riskit.

Suosittelemme